Roxana-Mălina Chirilă

Epidemia dansului din 1518

Tags:

Am vrut inițial să scriu articolul ăsta ieri, dar mi-am dat seama că o s-o ia lumea de banc (bine, unii au luat diverse bancuri prea în serios, așa că tot dau peste comentarii pline de prejudecăți și înjurături la știri false).

Acum vreo 500 de ani, în Strasbourg, pe vremea aia un oraș din Sfântul Imperiu Roman în care bântuia foamea și reveniseră lepra și ciuma, a apărut o maladie ciudată: oamenii se apucau să danseze de nebuni și nu se mai puteau opri. Dansau cu zilele, ori până le trecea, ori până picau morți de epuizare. Cei de la conducerea Strasbourgului din acele zile (1518) au ales să neglijeze sfaturile doctorilor, de a le lua sânge bolnavilor, și au construit o scenă în centru, unde au pus muzicieni să le cânte bolnavilor, ca să-i ajute să danseze până le trecea. Soluția n-a funcționat (nu mi se pare surprinzător) și vreo 400 de oameni în total au fost afectați de epidemie.

N-a fost un caz singular în istorie – în sate și orașe din aceeași zonă au mai avut loc epidemii de genul de-a lungul secolelor. Unii istorici au sugerat că problema ar fi fost cauzată de o cultură de secară infectată cu un fel de mucegai, care produce spasme incontrolabile și halucinații, dar până la urmă au căzut de acord că nu prea pare să fie vorba doar de spasme, ci chiar de dans. Alți istorici au sugerat că ar fi putut fi vorba de o isterie în masă, pe bază de stres, malnutriție și credințe supranaturale. Epidemiile au încetat pe la mijlocul secolului 17.

Mi s-a părut interesantă povestea. Am dat peste ea pe scurt aici (printre alte ciudățenii și mistere), am aflat mai multe aici și aici, iar varianta cea mai detaliată peste care am dat e aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |