Roxana-Mălina Chirilă

Bookcity, în Coresi

După ce au trecut primele valuri de vizitatori prin noul mall din Brașov, am mers și eu la Coresi să văd care e atmosfera pe acolo. Am intrat de curiozitate și într-o librărie perfect poziționată lângă zona de restaurante, care mi s-a părut foarte faină ca aranjament, cu un aer occidental, căreia îi spune Bookcity dintr-un motiv pe care l-am înțeles cam târziu.

Îmi plac curentele noi de design, care-ți oferă nu doar produse, ci și atmosferă, îți vând nu doar obiectul efectiv, ci și experiența de a fi acolo. Are logică ce zic?…

Dacă n-are, explic mai departe: când eram prin liceu, o colegă era perfect încântată că fusese în ceva local în care chichița era să mănânci alune în coajă (coaja aia în care găsești câte două alune, nu cojița aia subțire) și să arunci cojile pe jos. Dacă mergi la Ceai etcaetera în Brașov, fița e să iei un board game de pe raft și să bagi un joc. Dacă n-ai chef, nu e obligatoriu, dar e ceva mai altfel, are un aer aparte.

Să mă întorc la Bookcity. Cărțile sunt expuse în așa fel încât majoritatea dintre ele sunt foarte vizibile și poți ajunge ușor la ele. Nu vezi o carte expusă la capătul raftului sau pe o măsuță la intrare, după care restul de cărți stau înghesuite cu cotoarele vizibile, ci vezi un număr mare de cărți vizibile frontal și accesibile ușor.

N-am făcut poze, dar am primit un comunicat de presă de la ei ieri, așa că le folosesc pe ale lor:

bookcity4

În prima fază după ce am intrat în librărie,  am făcut un tur de forță ca să văd cum arată totul (librăria e măricică și împărțită pe secții destul de separate una de alta), apoi am început să mă și uit la cărți.

Partea proastă e că indiferent cât de bine arată pe rafturi și cât de vizibil sunt expuse, sunt aproape aceleași cărți care apar și în alte locuri și ce sună bine dar e dezamăgitor în altă parte, va suna la fel de bine și va fi la fel de dezamăgitor și aici. Doar că a fost mai fain să pierd niște vreme printre rafturi.

Bine, după cum ziceam: aproape aceleași cărți. Am remarcat că au manga: Bleach, Naruto și încă vreo două serii pe care nu le știu și pe care nu le-am reținut. Când am ajuns eu pe acolo, nu mai aveau volumul 1 din Bleach și rămânea de văzut dacă urmau să aducă The Walking Dead în română (nu din cauză că vânzătorii n-ar fi dispuși să vândă așa ceva, ci pentru că cei responsabili cu treburile astea erau în tratative cu cei care publică seria).

bookcity5

Pentru că nu prea recunosc ideile care au stat la baza unui design (sau a unei opere de artă, sau a altor creații vizuale) care sunt poate evidente pentru alții, am rămas ușor perplexă în fața comunicatului de presă de care ziceam mai devreme, care explica frumos de ce i se zice Bookcity.

Agenția HIPPOS a dezvoltat pentru noua librărie Bookcity, situată în centrul comercial Coresi din Brașov, conceptul inovator “Oraș al cărților,” care oferă clienților senzația că fac cumpărături pe străzile unui adevărat centru urban.

Rafturile sunt modelate, se pare, după clădiri. Lucru de care nu mi-am dat seama inițial și care nu mi se pare foarte izbitor nici acum. În plus, n-am avut nicio clipă senzația că fac cumpărături într-un centru urban deloc. Dar, după cum ziceam, mi-a plăcut atmosfera.

Pentru curioși, există și o întreagă teorie a curentelor de design pe care le-a explicat un om de la agenția HIPPOS, pe care eu personal n-o înțeleg, așa că o cred pe cuvânt și o redau mot-a-mot:

Designul Bookcity reprezintă o intersecție între estetica antiminimalistă și constructivism, cu o mare doză de ironie disco. Acest mix a apărut ca reacție naturală de respingere a tendinței autohtone de uniformizare prin folosirea excesivă a minimalismului scandinav sau a industrialului,” a declarat Martin Balint, Visual Artist & Creative Partner, HIPPOS.

Singura parte proastă e că mi-e peste mână să ajung la mama sărăciei în Coresi și restul de magazine de pe acolo nu sunt foarte interesante. Altfel e faină atmosfera, are ceva modern și occidental în ea. În sensul bun.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |