Roxana-Mălina Chirilă

Cum semnalizezi că ai un site slab

Tags:

Că tot vorbeam nu demult de Goodreads și utilizările lui. În România s-a lansat Goodread.ro, un site de recenzii de cărți și știri despre cărți. Deja m-a zgâriat pe urechi, e ca fabrica Abibas. E ca și cum eMag n-ar fi pornit ca emag.ro, ci ca amazonia.ro. Are un aer oportunist, de afacere care se învârte la limita încălcării de trademark ca să culeagă firmiturile altora.

Bine, asemănarea dintre Goodread și Goodreads rămâne doar la subiectul ales: altfel, GoodRead nu are multe dintre calitățile și funcționalitatea unui site aflat printre primele câteva sute din lume și l-aș asemăna mai mult cu Bookaholic ca stil și intenții.

Diferența dintre Bookaholic și Goodread e că Goodread primește recenzii din partea oamenilor care nu sunt redactori la ei pe site – via mail. M-am uitat la pagina lor despre ce-și doresc într-o recenzie și am fost zgâriată pe urechi din nou:

În școala generală am învățat că orice compunere începe cu o introducere, iar recenziile nu fac excepție. Aici veți introduce: titlul cărții, autorul, tema, personajele principale, etc. Puteți include și câteva detalii despre cum ați descoperit cartea, felul în care ea e primită de către public, etc.

Nu vreau să zic că e o structură proastă de recenzie (mai are și cuprinsul și încheierea, pe care nu le-am trecut aici), dar în momentul în care aud de școala generală mă gândesc la lemn. Vor o recenzie lemnoasă. Lemnoasă ca indicațiile despre cum să scrii o povestire, pe care le găsești pe diverse site-uri și care-ți spun să începi prin a-ți face fișe cu personajele și a planifica absolut tot de la cap la coadă, după care scrii caracterizări și rezumate, ca la română. Lemnoasă ca teii lui Eminescu și stejarii altor moldoveni (am uitat al cui era stejarul).

Iar apoi mi-au dat lovitura de grație când mi-am dat seama că TNR a spus un lucru perfect adevărat: în mod îngrijorător, tot mai multă lume practică SEO. Și Goodread practică SEO.

Cum se face SEO pentru o recenzie?

Când vine vorba de SEO există câțiva pași simpli pe care îi facem.

  • marcăm cu BOLD cuvintele cheie ca: autorul cărții, titlul cărții, 2-3 personaje din carte, evenimente sau alte caracteristici cheie, la liberul arbitru
  • putem menționa de 2-3 ori titlul cărții într-o recenzie
  • un aspect important este **Meta Descrierea **sau Meta Description.  Veți putea observa această căsuță de text chiar sub zona de editare a articolului. Acolo vom introduce maxim 140 de caractere. Acest text este important pentru că este exact ce va vedea o persoană în momentul în care caută în Google o recenzie. Cu cât e mai convingător textul, cu atât sunt mai mari șansele ca să intre pe site. Textul poate începe (e recomandat) cu titlul cărții și autorul.

Pentru cine nu știe, SEO înseamnă să-i titilezi algoritmii lui Google ca să-l faci să te suie mai sus în rezultate. Algoritmului ăsta îi plac cuvintele îngroșate, repetițiile, headingurile, cuvintele cheie în URL, link-urile către tine, menționarea cuvintelor cheie în primul paragraf. Doar că asta nu înseamnă neapărat că și cititorii articolului apreciază același lucru. Pe ei poate să-i enerveze. Pentru că îngroșarea aia are rol de subliniere și în capul lor.

Și oricum, îi păcălești de câteva ori să intre pe site cu puțin SEO, ca să-l îmbunezi pe Google, dar comunitatea nu se strânge cu algoritmi, ci cu ceva de zis. Am avut și eu fetișul SEO la viața mea, dar mi-a trecut repejor, că nu-mi plăcea ce vedeam în articole, că prea arătau fals.

Deci GoodRead a început cu stângul, cu semnale că vrea să fie un site slab spre mediocru: Abibas-eală, întoarceri la școala generală și fetișuri internautice.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |