Roxana-Mălina Chirilă

Înțelepciune la secundă

Trebuie să înțelegeți o chestie: acum citesc Paulo Coelho, din lipsă de lizibilitate de Preacher pe laptop (și din proastă inspirație), după ce în prealabil am citit despre Arsenie Boca pe Adevărul și pe Times New Roman. Și am început deja să simt cum îmi crește înțelepciunea interioară într-un ritm incredibil, mai ales că mai demult asistam și la gargara spirituală a lui Gregorian Bivolaru și pot face comparații și extrapolări.

Vrăjeala mistico-religioasă are nevoie de câteva ingrediente-cheie:

  1. Un individ care se deosebește de masele de oameni într-un fel destul de palpabil: preot, excentric, reacții emoționale ieșite din comun sau altceva care îl face „diferit” – și care îi dă în același timp o nonșalanță în interacțiuni.
  2. Asocierea individului cu un dram în plus de înțelepciune.
  3. O problemă reală.
  4. Explicații despre adevăruri intangibile.
  5. Rezolvări concrete, dar generaliste, în care reușita să fie relativă.

Eu n-aș putea să fiu în postura individului pentru că n-am nonșalanța să-i spun cuiva ce-mi trece prin cap, cu aer de adevăr. Că știu câte parale fac și că nu am acces la secretele universului și deci nu pot spune că un copil e handicapat pentru că a fost conceput de Paști și deci trebuie rugăciuni multe, sau mai știu eu ce.

Dar pot să emulez aerul atotștiutor de înțelepciune. O ard creștinește?

De ce am probleme cu stomacul? Pentru că în tine e un demon al nemulțumirii (toți suntem nemulțumiți de ceva, deci răspunsul e destul de universal valabil). Trebuie să cultivi un spirit cumpătat și să-i mulțumești lui Dumnezeu pentru toate cele pe care ți le-a dăruit.

De ce nu mai sunt fericită în căsnicie? Pentru că ai uitat că cel mai important lucru pentru o femeie, așa cum a așezat-o Dumnezeu pe pământul acesta, e să se îngrijească de ceilalți. Învață să-i iubești pe alții și să-i slujești pe alții înaintea ta, chiar și în suflet, iar Dumnezeu se va îngriji de tine.

Hai s-o ard a New Age.

Nu-mi mai place locul de muncă, ce să fac? Problema ta e că te-ai deconectat de la sufletul tău alergând după realizări în lumea materială. Trebuie să vezi faptul că nu munca ta e problema – orice muncă poate fi făcută cu bucurie – ci faptul că nu mai ai acces la scânteia divină din tine. Dansează, iubește, simte parfumul florilor! Redescoperă-ți energia feminină, care-ți permite să fii creativă, să fii în aromnie cu natura! Învață să vezi lumea cu ochi noi, să te concentrezi pe prezent!

Întrebare concretă – poveste mistică – rezolvare concretă, pe care să încerci să faci (să fie o provocare lungă s-o faci) și în care să poți spune mereu că eșuezi: nu ești destul de cumpătat și nu mulțumești destul; ești în continuare puțin egoist; ești incapabil să te acordezi la prezent cât ar trebui.

Iar dacă vorbești suficient de mult, poți să ai șanse să dai peste o chestie care se va împlini și îți faci și aer de profet. Știu gagici care erau date pe spate că Gregorian Bivolaru îi spusese uneia că era deprimată – și după câteva luni, chiar a ajuns deprimată, deși atunci nu era! Ce miracol! Ce vede el viitorul!

Cam asta-i. Înțelepciunea la secundă nu-i așa de greu de obținut pe cât pare. Singura problemă e să ai o nepăsare generală față de efectele lucrurilor pe care le spui, ca să le poți spune în pace.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |