Roxana-Mălina Chirilă

Kayle: strategii flexibile

Acesta este un articol despre League of Legends care li se adresează jucătorilor de League of Legends. Nu e un articol de interes general, pentru că am de gând să intru în detalii extrem de specifice, care țin de joc, și n-am de gând să mă opresc să explic termeni sau concepte generale de joc.

Acestea fiind zise, să începem.

Istoricul meu cu Kayle

Eu am început să joc League of Legends anul trecut. Până pe la nivelul 11-12 jucam predominant cu Garen, pe urmă am trecut la Kayle după ce a ajuns în rotația campionilor gratuiți o săptămână și am descoperit că mi-o permit. Mi-a plăcut Talon mai mult la vremea respectivă, dar n-aveam destule IP pentru el, așa că am ajuns expertă în Kayle din întâmplare.

De-a lungul timpului, am descoperit mai multe lucruri legate de comunitate:

  • Din cauza faptului că are fața ascunsă, Kayle e deseori considerată tip și i se mai spune „Kyle”. Chestie ușor enervantă.
  • Kayle e deseori jucată prost.
  • Din cauza punctului doi, Kayle e foarte des subestimată.

Însă în anul acesta în care am jucat cu ea în vreo 80% din meciuri, am descoperit și că:

  • Poate fi construită într-o mulțime de feluri.
  • Poate juca aproape orice rol din echipă cu succes.
  • Poate câștiga tone de experiență și aur într-un timp scurt, după ce trece de primele nivele.

Am jucat-o AD, AP, mixt, tanc – și multă vreme am crezut că sunt o jucătoare mediocră spre bună, dar până la urmă insistența a dat rezultate.

Avantaje

Ce o face pe Kayle extrem de puternică e faptul că poate face daune susținute și considerabile: E-ul ei, „Furia drepților” oferă o rază de atac bunicică (destul cât să ataci de la distanță, nu să fii melee) și atacuri de bază îmbunătățite binișor, care lovesc și în tot ce e în jurul țintei. Citez detaliile oficiale de pe site:

Kayle îşi creşte raza de atac cu 400 timp de 10 secunde şi atacul ei de bază provoacă în plus 20/30/40/50/60 (+25% puterea abilităţilor) daune magice la impact.Mai mult, inamicii din apropierea ţintei ei suferă 20/30/40/50/60 (+20/25/30/35/40% daune din atac) (+25% puterea abilităţilor) daune magice la atac.

În plus, pasiva ei scade armura și rezistența la magie a inamicilor, deci, pe scurt, au fript-o.

Pe urmă, Kayle învinge cam orice asasin clasic într-o luptă unu vs. unu, atât timp cât jucătorul are reacții semi-rapide, puțin noroc și daune măcar medii. Katarina e super-feedată, are 700 AP și omoară totul cu abilitatea supremă? Meh, lui Kayle nu-i pasă. Zed e super-amenințător, când vezi „Însemnul morții” știi că mori? Meh, lui Kayle nu-i pasă. De ce? Pentru că R-ul, „Intevenție”, te face invincibil timp de 2 secunde, numai bine cât să arunce Kata în gol cu pumnale și suprema lui Zed să fie inutilă. Mi s-a întâmplat uneori să n-am cine știe ce putere de atac, Kata să fie feed-ată, restul echipei să fugă terifiat și eu s-o dobor pe Kata.

Încă o chestie: Kayle e o alegere bună împotriva lui Yasuo, pentru că „Zidul de vânt”, W-ul lui Yasuo, nu-l apără de atacurile ei de la distanță.

[bragging][1]
Primul meu joc cu Kayle, după introducerea Măiestriei campionilor.

Build-uri

La măiestrii și rune, merg pe principiul „atac, atac, atac + puțină apărare”. Am aproape toate punctele investite în atac, cu precădere pe viteză de atac, reducere timp de reactivare (deși încep să mă întreb dacă merită), daune din atac, puterea abilităților, penetrare armură și penetrare magică. Nu mă interesează daunele împotriva monștrilor și refacerea de viață și mană la ucideri de unități.

În mod interesant, însă, în apărare am investit în viață și viață maximă („Matahală” mi se pare mișto). Cu astea am ceva mai multă rezistență la început de joc și nu numai, ca să nu fiu foarte ușor de omorât.

Am încercat tone de build-uri pentru Kayle și am ajuns la concluzia că singurul obiect pe care-l consider absolut necesar în orice meci e „Dintele lui Nashor”: oferă +50% viteză de atac, +20% reducere timp de reactivare, daune magice bonus la impact (în funcție de puterea abilităților) și +60 puterea abilităților. Cu alte cuvinte, o face să fâlfâie din aripi mai repede, mai des și mai cu forță, deci e perfect.

În rest, depinde puternic de stilul de joc și credințele fiecăruia. Conceptul meu de Kayle merge pe principiul: daune mari și viață refăcută. Mai demult credeam că W-ul, „Binecuvântare divină”, e suficient ca să rezist în bătălii. După care am jucat o vreme AD și am băgat tone de furt de viață, care s-a dovedit foarte eficient.

De curând, am ajuns la concluzia că mult AP + vampirism magic = love.

Build-ul AP poate conține următoarele:

  • „Dintele lui Nashor” (că e esențial)
  • „Cizmele berserkerului”, pentru că penetrarea magică e bună, dar viteza de atac e și mai bună.
  • „Testamentul străbunilor”, care oferă AP și cel mai bun procent de vampirism magic.
  • Dacă n-am bani de „Testament”, iau măcar „Revolverul Hextech”, care are și el ceva vampirism magic. Dacă ajung să păzesc turnul de una singură, vreau ca valurile de minioni să mă vindece puțin.
  • „Pălăria malefică a lui Rabadon” e foarte tare, că ajunge să crească AP-ul și deci viața/lovitură puternic de tot.
  • „Spada furiei lui Guinsoo” e iar bună – mai ales că îmi crește furtul de viață și vampirismul magic când sunt la ananghie (ceea ce nu e rar).
  • „Urgia de pe lume” o mai iau uneori, când îmi aduc aminte.
  • „Ecoul lui Luden” – pentru viteză de mișcare. Vedem de ce mai încolo.

Evident, nu e loc de toate, dar luam ce părea mai relevant în momentul respectiv – bani mulți? Rabadon. Descurcat prost? Guinsoo. Sunt cea mai tare din echipă? Luden.

Skin-ul meu.

Build AD:

  • „Sceptru vampiric”, pentru furtul de viață aferent.
  • „Sabia sângeroasă”, dacă era posibil.
  • Dacă voiam să fiu mai tanc, luam „Satârul negru”.
  • Dacă luptam contra tancurilor, luam „Sabia regelui înfrânt”. De fapt, și în varianta AP, dacă văd că au trei campioni-tanc, iau tot sabia aia, că lovește în funcție de viața curentă și dă și viteză de atac, deci le scad viața foarte repede.
  • „Uraganul lui Runaan”, cu care e greu s-o dai în bară, că prinzi o viteză de distrugere de nu-i adevărat. E perfect pentru distrus turnuri la repezeală (și merge și la AP).

După cum se vede, nu prea folosesc obiecte de apărare – cu suficient furt de viață/vampirism magic, nu prea am nevoie. Dar, fie.

Obiecte de apărare:

  • „Vălul ursitoarei”, contra nenorocitului de Teemo. Are rezistență la magie, viață și blochează o abilitate. Dacă am noroc și abilitatea aia e suprema cuiva, mișto.
  • „Ciocan înghețat” – folosit mai ales în build-ul AD. Dă viață și niște daune mici din atac. Încetinesc puțin ținta, așa că merge bine dacă am de gând să urmăresc oamenii pe toată harta.
  • „Armura lui Warmog”, dacă presimt eu că-mi vine o cafteală în rafale când apăr un turn.

Strategie

Eu de curând joc support, că sunt varză la farmat la primele nivele. Omor un minion sau doi din șase, așa că-mi iau „Sabia hoțului de vrăji” și aștept să fac aur pasiv, hărțuindu-i pe ceilalți cât timp AD carry-ul farmează liniștit. Săbiuța asta îmi dă aur când nimeresc un campion, așa că e numai bine. În general n-o duc până la capăt ca obiect de suport, că folosesc altele mai bune.

Însă mi se pare că obiectul de început e de ales în funcție de context – dacă mergi pe culoarul de sus, merită „Inelul lui Doran” sau „Sabia lui Doran”. În mijloc, merită „Inelul lui Doran” mai mult. Eu nu merg în junglă, că sunt extrem de nepricepută pe acolo, dar știu că sunt jucători de Kayle în junglă care se descurcă binișor.

Trecem mai departe.

Vrăjile de invocator sunt „Teleportare” și „Igniție” sau „Epuizare”. Nu, nu iau „Flash”, deși Kayle nu e cunoscută pentru mobilitatea ei. Îmi place să mă pot deplasa oriunde pe hartă rapid, lucru pe care-l pot face mult mai simplu cu Tp decât altfel. Și, la nivele mari, evadez cu ajutorul vitezei de mișcare excesive.

Să explic: W-ul, „Binecuvântare divină”, dă nu numai viață, ci și viteză procentuală (care crește în funcție de AP). Viteza ei de mișcare e 335, la care se adaugă +45 de la „Cizmele berserkerului”, și cu +20 de la „Zel”, ajung la 400 fix. Cu W-ul care îmi crește viteza cu 30% sau mai mult, ajung să zbor pe hartă cu o viteză de mai mult de 500, cu care prind din urmă aproape orice „Flash”-uitor și scap de urmăritori – W-ul se reactivează mult mai rapid decât „Flash”.

Așa. Am zis că joc suport – mint. Încep jocul ca suport, dar când începe să se miște treaba, farmez și-mi cresc puterea abilităților până când vindec, mă mișc și lovesc ca un carry-suport. Chestia e următoarea: din cauza E-ului, pot farma mult mai rapid decât majoritatea campionilor din joc, pentru că practic lovesc AoE de fiecare dată. Trei valuri de minioni? Sar brusc în experiență și aur, mai ales când am viteza de atac și daunele suficient de mari. Chiar și cel mai tare Yi se poate chinui să salveze un turn de 40 de minioni supărați – Kayle nu. Kayle zice „uuu, farm.”

[bragging 2][2]
Suporto-carry.

Cu alte cuvinte, o tură scurtă prin junglă, trei valuri de minioni și devin brusc carry.

Dacă nu devin brusc carry, stau prin spatele echipei, cu ochii pe campioni și dau cu „Intervenție” în cei care sunt în pericol și ar putea face ravagii dacă n-ar fi, sau cu „Binecuvântare divină” în ăia care n-au avut prezența de spirit să-și facă rost de o viteză de mișcare mișto, s-au bazat pe „Flash” și n-au ajuns prea departe.

Obiective

Nu mă grăbesc nicăieri. Chiar dacă hărțuiesc inamicii la început de joc, nu mă grăbesc să-i omor. E destul că-i trimit la bază și pierd experiență și aur, e destul că minionii le atacă turnul și nu reușesc să-i lovească pentru aur, iar turnul se rodează lent.

La nivelul 11, pot să fac dragonul solo, dacă inamicii sunt ocupați – și sunt de obicei ocupați dacă AD carry-ul, mid-ul și junglerul sunt pe culoarul de mijloc și distrag echipa inamică. Nu e o idee bună să mergi să omori dragonul solo sau duo când e liniște și pace pe hartă, că poate și ceilalți au aceeași idee. Nu e o idee bună să lași minionii să distrugă turnul doar ca să faci un dragon, pentru că dragoni mai sunt, turnurile nu se regenerează.

În general încerc să fac în așa fel încât minionii noștri să fie mai mulți ca ai lor în confruntări – omor câțiva de-ai lor și pe urmă plec, ca să-și facă restul treaba. Asta înseamnă că atunci când atacăm pe mijloc, minionii noștri ajung în număr suficient de mare la turnurile lor, pe care ori le distrug parțial, ori trebuie să meargă cineva de la ei să le salveze.

Cu viteză de mișcare mare, pot să fac și split push – fâlfâi o vreme la un turn și dispar din zonă când estimez că s-ar putea să vină cineva de la ei să salveze turnul. Dacă sunt suficient de tare și vine un singur inamic, încerc să-l omor. De obicei merge. Mai ales dacă a rămas fixat pe ideea că sunt suport, deci nu sunt o amenințare.

Vulnerabilități

Kayle e vulnerabilă la:

  • Amuțiri, aruncări în aer și alte chestii de-astea care taie mobilitatea și posibilitate de a folosi abilități. E nașpa când vine un Garen cu un Q și-mi taie piuitul tocmai când începe Kata să arunce cu pumnale.
  • Asasini, dacă are R-ul în reactivare.
  • Tancuri cu amuțiri și alte alea. Sau, cel puțin, eu sunt, că n-am viteza de reacție supersonică.
  • Coechipieri care fac flame. Sau cel puțin eu sunt.
  • Fiddlesticks. Când vine și bagă furt de viață + terifiere, cam frige.
  • Alți campioni cu abilități de control al maselor.

Pe scurt

Nu e foarte jucată, nu e la fel de spectaculoasă ca Bard, Kata, Zed, Zilean și tot felul de alți campioni cu abilități simandicoase, dar poate trece dintr-un rol în altul fără probleme, se adaptează la situații ușor, își poate ajuta echipa atunci când nu distruge tot și poate distruge tot când echipa cade în urmă.

Poate fi jucată top, mid, support – și zvonurile spun că și ca jungler. Ca AD carry are raza de atac cam mică și stă prost cu farmatul.

E mai greu de jucat decât pare la prima vedere și nu e un campion cu care am făcut vreodată penta-asasinate, nici măcar în jocurile cele mai bune. Dar nu o dată mi s-a întâmplat să fiu carry și să salvez un joc aproape pierdut.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |