Roxana-Mălina Chirilă

Locuitorii dragonului

Tags:

În orașul meu natal, Sf. Gheorghe, mereu se întâmplă ceva. Ba e un târg, ba e un festival de teatru, ba vin unii să cânte jazz la muzeu, ba e un concert de muzică clasică. Orașul înflorește de câțiva ani încoace, parcul a fost reamenajat (și are un iaz mic plin de nuferi acum), cafenele, restaurante, chestii.

Și pentru că Sf. Gheorghe are numele pe care-l are, avem o biserică cu hramul Sf. Gheorghe, avem o statuie cu Sf. Gheorghe și balaurul în vârf de băț, avem zilele Sf. Gheorghe care pică ori în jurul lui 23 aprilie, ori în jur de 1 mai – și, în curând, vom avea dragonul dezosat, operă de artă și mâncare locală.

Primarul a pus imagini pe Facebook cu proiectul câștigător pentru reamenajarea unei zone care va face parte din parc și se pare că atunci când căutau un câștigător, a căzut și s-a dezosat un dragon fix în fața Prefecturii. E puțin păcat că a picat fix așa, că face o mică văgăună pe lângă clădiri, pe unde-i ocolești leșul dacă vrei să urci pe scări, dar dragonii nu mor unde vrei tu, ci unde vor ei (dușmanii lui Daenerys știu).

Unii se întreabă dacă e un banc reamenajarea asta.

Dragonul dezosat, vedere de sus

De sus e relativ clară intenția artistului, dar din păcate nu cred că voi vedea vreodată parcul din perspectiva asta, așa că am încercat să-mi imaginez cum o să arate dragonul de jos, pentru non-zburători.

Noroc că ne-au făcut un desen și așa:

Dragonul dezosat, vedere de la nivelul străzii.

Arată ca un mormânt străvechi, de pe vremea când importanța omului era redată de dimensiunea movilei sub care era îngropat. Arată ca niște dune. Arată de parcă ăia din clădirea roșie (cei din prefectură, cu alte cuvinte) s-ar ascunde ca să nu deranjeze populația și să nu fie deranjați de ea. Arată ca una dintre movilele alea în care se spune că locuiesc spiriduși – probabil că or fi copiii dragonului, care-și tot asigură condiții și reprezentare în orașul ăsta multicultural, iar acum și-au făcut și locuințe.

După cum ziceam, unii s-au întrebat dacă proiectul e o glumă. Dar n-au înțeles nimic din ce se întâmplă în jurul lor. Normal că nu e o glumă! După cum repetă din ce în ce mai des oficialii orașului când pun ceva la cale… E pe BUNE!


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |