Roxana-Mălina Chirilă

Adevărul.ro e mai nașpa decât Cancan.ro

Din când în când mai intru pe site-ul Adevărul. N-aș putea să vă spun de ce, că sigur n-o fac ca să mă informez. Cred că o fac ca să râd: minunile lui Arsenie Boca se împletesc cu Andrei Pleșu și ajung poziții sexuale. Știrile se întâlnesc cu cercetătorii britanici și totul se umple de inepții.

Uite, de curând au postat articolul ăsta de pe Adevărul, despre cuptorul cu microunde, despre care unii spun că e o prostie nedocumentată. Dacă aș avea răbdare să-l citesc, v-aș spune dacă așa și e, dar nu mai am. Mi-am adus aminte în schimb de mai multe alte articole „științifice” de la ei, printre care și unul de pomină, cu zăpada „artificială” care cică pica la noi – și se deosebea de cea „reală” pentru că era explicată de o femei de la bloc, care nu știa cum e cu fizica (asta fiind singura diferență). Sau mai sunt sfaturi în funcție de zodie: cum să-ți îngrijești pielea, ce poziții sexuale etc.

Și uite așa mi-am dat seama că Adevărul a ajuns mai nasol decât Cancan. Cancan e ca o prostituată, de-aia care e la colțul străzii. O știe toată lumea că se ocupă cu asta, se merge la ea cu rușine, dar asta e: nu e frumoasă, nu e elegantă, nu e bună, dar e onestă. Cancan zice: „Șefu, dau sex, scandal, ce-ți pohtește ție inimoara cea neagră.” Și unii intră, alții nu.

Toată lumea știe că la Cancan se scriu mizerii. Jurnaliștii n-au pretenția că ar face jurnalism de calitate. Din când în când le mai scapă mâna și se documentează, dar nu e nimic periculos aici, pentru că oricum oamenii își știu limitele: nu scriu despre sănătate, tehnologie sau alte lucruri serioase. Stau în banca lor, bagă scandalul și cu asta basta. N-au pagină de „sănătate”, nu dau sfaturi de viață.

În schimb, Adevărul bagă articole „serioase”, are titlu de ziar serios, oameni importanți scriu pe acolo. Doar că adevărurile sunt uneori minciuni, alteori inepții și din când în când adevărate. Dacă Cancan își știe limitele și se păstrează în ele, Adevărul își permite să se bage oriunde: discută de sănătate, deși dă sfaturi absurde, discută de știință, deși nu știe bazele ei. Are numai aere și rareori substanță – știi că e cam prostituată, dar nu poți să spui așa ceva, că imediat gângurește: „Vaaaai, se poate așa ceva, drept cine mă luați, eu sunt doamnă!” și ți-l aruncă în pat pe Pleșu, ca să-ți arate ție cum e cu domnia asta. În timp ce Pleșu te ține de vorbă cu diverse intelectualisme, Adevărul își ridică fustele și le arată tuturor cele mai bune poziții sexuale. În funcție de zodie.

Cancan e o mizerie. Adevărul amestecă mizeriile cu chestiile mai de doamne-ajută și încearcă să te convingă că mizeriile și pseudoștiința sunt reale. Pentru trafic, bănuiesc. Mi se pare mai criminal să fii genul ăsta de lichea pseudo-educată decât o mizerie cap-coadă, despre care lumea știe că e mizerie. Nu de alta, dar nu mai ești o mizerie relativ inofensivă (relativ), ci o mizerie care trage șuturi oriunde, pentru binele propriu.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |