Roxana-Mălina Chirilă

De ce avem monede de 1 ban?

Moneda de 1 ban e inutilă. E atât de inutilă încât niciun magazin n-are nevoie de mai mult de 10 monede de 1 ban pe lună, pentru că oricât ar da-o ca rest, nimeni n-o ia în afară de nebuni, de oameni cărora li se varsă toate mondele în pumn și de oameni distrați. O vezi uneori în magazin, lângă casa de marcat, unde își face veacul de la alții care nu și-au luat restul. Vânzătoarea o împinge spre tine și o trage înapoi după ce n-o iei. E deja un semn simbolic.

Ai putea să furi toate monedele de 1 ban de lângă toate casele de marcat din tot orașul, că nu-i pasă nimănui, dar e prea mare efortul și la final de-abia dacă strângi destul cât să-ți iei o franzelă de-aia turcească. Moneda de 1 ban e atât de inutilă că dacă o pierzi pe stradă azi, o găsești în același loc mâine, pentru că nu merită efortul să se aplece cineva s-o ia, decât dacă s-a aplecat să vadă ce sclipește și a zis că dacă tot a îndoit genunchii, măcar să nu mai facă și altul plecăciuni.

Era inutilă de la bun început, dar atunci să zicem că a fost un hei-rup general să se facă monede de toate soiurile și a ajuns să existe și asta. Dar acum, la x ani după ce s-a trecut de la ROL la RON, tot o mai avem.

Am doar două explicații pentru existența în formă continuată a lui 1-ban:

  1. E mai ușor s-o lași pe piață decât să-ți bați capul s-o scoți.
  2. Tuturor ne e antipatic cineva și răzbunarea perfectă e să-i plătim ceva – orice – în monedele astea. Toate cumpărăturile, factura, amenda, ce-o fi. Măcar în imaginație vrem s-o facem, pentru că în realitate știm că nu vom strânge niciodată destule monede de 1 ban ca să plătim ceva cu ele.

Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |