Roxana-Mălina Chirilă

Debate-ul te face mai prost în viață

Tags:

Dezbatere: discuție largă, analiză amănunțită în care se văd punctele bune și cele slabe ale unei situații/acțiuni/etc. Debate: sport intelectual în care câteva persoane se înfruntă în argumente.

La noi au început să apară cluburi de debate, importate de prin Vest. Se discută, se discută, se discută – și ce contează nu sunt temele, ci cât de frumoasă e argumentația. E o distracție cu contraziceri, se organizează concursuri, liceenii se plimbă prin țară ca să meargă să dezbată teme de care nu le pasă, cu zero consecințe pentru tema respectivă. Primesc puncte, primesc premii.

Diferența dintre un debate-ist și un olimpic la fizică sau informatică e că olimpicul are niște cunoștințe și niște modalități de a rezolva probleme. Un olimpic la fizică are impresia că-ți poate calcula cu o oarecare acuratețe traiectoriile unor obiecte, consumul de curent, chestii de-astea – și are dreptate. Chiar dacă nu e la olimpiadă, chiar dacă viața reală e mai grea, are o bază clară. Olimpicul la informatică se chinuie să optimizeze niște algoritmi – n-o să fie el tocmai capabil să lucreze fără probleme la un proiect real în clipa în care iese de pe băncile școlii, dar ceva tot știe.

Dar debate-ul nu funcționează prea tare în viața reală, pentru că elevul care a făcut debate știe eventual să cerceteze o temă și să o argumenteze frumos, dar viața e puțin altfel. În viață dezbaterile nu sunt frumoase și arbitrate, sursele de documentare nu sunt toate egale, ideile sunt mai puțin importante decât realizările – și oamenii te miros foarte repede când spui prostii gogonate.

Un om pasionat de debate spune: „Asta e, facem cum zic alții că ei au puterea, dar ce dezbateri excelente și frumoase avem noi! Ce mult contează să argumentăm! Ce interesante au fost unele puncte de vedere exprimate aici!”

Iar când ceilalți îi răspund cu o înjurătură și îi spun că punctele de vedere „interesante” erau idioate, nu știe de ce. Că e prost. A învățat la debate cum să se piardă cu capul în nori și încă n-a coborât de acolo.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |