Roxana-Mălina Chirilă

Nunțile tradiționale au îmbătrânit urât

Se decorează curtea, se cheamă lăutarii, se face mâncare pentru tot satul și alaiul miresei trece prin tot satul și toată lume se bucură (în afară eventual de câțiva care au motive să nu). În condițiile satului are logică: dacă vrei muzică la nuntă, îți trebuie lăutarii, că altfel fluieră oaspeții de unii singuri. Satul se cam știe și îi pasă de căsătorie. Iar mireasa… pentru ea bănuiesc că era o tranziție reală – când pleca de la ei și ajungea în casa nouă se simțea diferența. Bănuiesc. Era alt gen de viață, altă responsabilitate, alt context. Bănuiesc.

În oraș însă se împodobește intrarea în bloc cu crengi de brad, baloane și funde, lăutarii cântă acel gen de muzică pe care nu-l gustă și apreciază mirii (care ascultă manele, popul românesc de azi, latino, rock, house sau orice alt gen de muzică, dar nu lăutărească), hora se încinge într-o parcare, cu mașini care trec pe lângă. De la geamurile blocurilor cască ochii pensionarii și curioșii care habar n-au cine ești și se uită ca la urs. Miresei i se pune turta deasupra capului și se enervează: „Ce-i cu asta, luați-o de aici!”

Nunta tradițională n-a murit, ci a îmbătrânit urât. Nu s-a adaptat la context, ci se agață de vechile forme pe care încearcă să le tranziteze volens, nolens la oraș, în feluri care nu prea funcționează. Mâncare multă?… Nu suntem nehaliți, mâncarea abundentă nu impresionează. Zurgălăii alaiului?… Claxoanele sunt enervante. Sărbătoare cu muzică și dans?… Lăutarii îi cântă unei mirese stinghere prinse într-o horă dintr-o parcare în care briza aduce uneori miros de gunoi de la ghene. Nunta-cloanța nu se lasă dusă sau transformată, ci pune piciorul în prag ca zâna cea rea, care n-a fost invitată de miri la distracție –  așa că a sosit oricum ca să se asigure că lucrurile merg mai greu și mai forțat. Iar în ajunul nunții cel puțin o jumătate a cuplului fericit e gâtuit de disperare că iese un kitsch iremediabil și o strigă suficient de tare sub ferestrele vecinilor ca s-o audă și ei, că nu el a vrut așa.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |