Roxana-Mălina Chirilă

Nu sunt blogger acreditat Webstock 2015 *sad emote of sadness*

Pe la mijlocul lui august m-a întrebat cineva dacă merg la Webstock. Era cât pe-aci să zic că n-am călcat niciodată în Vama Veche și că nu știam că se mai ține și că nu cred că mă interesează oricum, dar pe urmă m-am prins că mă gândeam la Stufstock.

„Webstock e evenimentul ăla cu și pentru bloggeri?” am întrebat.

„Da.”

„Bine, dar eu nu-s blogger decât în accepțiunea cea mai largă a cuvântului. Ce să fac eu printre toți ăia care fac campanii și vorbesc de social media?”

„Poate vin nwradu și Vlad Petreanu, printre alții.”

Hmmmm. „Cât costă intrarea?”

„E gratis.”

Pauză. Îmi place să primesc desert gratis la restaurant, îmi place când o cafenea îmi oferă un croissant gratis la cafeaua luată – dar aici cam prea era gratis fără motiv.

„Te duci, te înscrii ca ambasador și scrii câte ceva despre eveniment pe blog, asta e tot.”

M-am dus și am văzut că existau două opțiuni de înscriere: bloggeri acreditați și ambasadori. Am selectat varianta doi, că îmi spusese persoana că ambasadorii au mai puține avantaje, dar și fac mai puțină reclamă la Webstock și fix asta îmi doream. Am așteptat. Și am așteptat. Și am așteptat. Pe 3 septembrie am primit un mail de la Cristian Manafu, care mă invita să fiu blogger acreditat. Poate am dat eu clic pe căsuța greșită, deși aș fi putut să jur…

Am încercat să-mi dau seama dacă într-adevăr țin suficient de mult să văd pe viu câteva persoane care scriu ok încât să mă trambalez la București și să umplu blogul de Webstock (articol înainte, articol după, live blogging, pus banner pe site). Dar m-a convins următorul paragraf al lui Manafu:

Bloggerii acreditati ai evenimentului vor fi mentionati intr-o
sectiune dedicata a site-ului Webstock, oferindu-le astfel mai multa
vizibilitate.

Am intrat să văd cine a fost acreditat deja și am descoperit că secțiunea respectivă nu există încă. De fapt, nu se știe încă nici cine va vorbi. Tot programul e un zero barat, din care am aflat doar că se vor juriza niște proiecte și va exista o personalitate a anului. Dar nimic, zip, nada, nothing, zilch despre eveniment. Subiecte abordate, oameni prezenți? Nu.

Știți ce e mai interesant decât 8 vorbitori despre care știu doar că sunt „în așteptare”, nu și cine sunt? Multe lucruri – de exemplu să dai de mâncare la păsări în parc și să te gândești la ruleta rusească pentru porumbei, 10 firmituri în regulă, una cu cianură.

Manafu zice așa:

Comunitatea online locala isi da intalnire anul acesta la Webstock, cel
mai mare eveniment de social media din Romania, ce se va desfasura la JW
Marriott Grand Hotel, pe 2 octombrie 2015. Webstock este cea mai buna
ocazie de networking si totodata locul in care s-au legat multe
prietenii si oamenii din online s-au simtit foarte bine.

Mda. Ce zice el e minimul pe care-l poate oferi un eveniment unde se strâng oameni dintr-un anumit domeniu. Te duci la o conferință academică? Păi, faci networking cu profesori universitari și cercetători, legi prietenii și te simți foarte bine. Te duci la Bookfest și participi la niscaiva evenimente? Păi, faci networking cu oamenii de carte din România, legi prietenii și te simți foarte bine. Faci un eveniment de otrăvire a porumbeilor în parc? Păi, faci networking cu poliția, te împrietenești cu un psiholog sau doi și per ansamblu te simți foarte bine.

De aceea, ar fi o idee buna ca in postul in care iti vei anunta
participarea si sustinerea evenimentului sa vii cu recomandarea ta: De
ce ar trebui un blogger si oamenii din companii sa vina la Webstock?
Cred ca este o abordare genuina.

Aici am râs un pic. Habar n-am de ce te-ai duce la Webstock. Efectiv, n-am idee. Poate pentru că speri că se întâmplă ceva și îți imaginezi singur de acasă că o să fie bine. Ei nu promit nimic. EECC promite în fiecare an actori de calibru mic, dar e ok, poate ești fan. Bookfest are cărți, deci dacă te plictisești la lansări ai ce face. Până și întâlnirile mereu ratate ale NaNoWriMo-șilor locali au ceva mai interesant de oferit (scriitori amatori care povestesc ce-i taie capul – perfect; problema e că nu prea vine lumea la ele, dar e ok, bei ceai singur și te apuci de scris romanul).

(Complet pe lângă subiect: mă fascinează faptul că Manafu a scris „De ce” cu literă mare după două puncte. E pe stilul englezesc, care nu se folosește în română. Mă întreb dacă o face intenționat sau inconștient.)

Meh. Uite o melodie, mai #faină decât programul #Webstock.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=yhuMLpdnOjY]

#nusuntbloggeracreditatwebstock

P.S. Îi mulțumesc pe această cale lui Dorin Lazăr, care mi-a atras atenția prin postarea lui, că pot râde și pe internet, nu doar de una singură.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |