Roxana-Mălina Chirilă

Câteva vorbe, cu drag

E o chestie care-mi place la BBC: se respectă și își respectă audiența. Nu fac mereu totul perfect – uneori ai episoade proaste de Doctor Who (grrr), alteori ai nebunii gen o comedie romantică-polițistă muzicală în care actorii fac lip-sync, Blackpool, de nu știi sigur dacă-ți place sau ți se pare proastă, dar râzi cu lacrimi oricum.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=GHZp4uR1Rq8]

Au și un festival de muzică de opt săptămâni, The Proms, cu muzică orchestrală în fiecare zi – atât clasică, cât și muzică din filme și seriale, cunoscută și iubită de public.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=RpYQPTEmmVw]

Dezamăgirea mea cea mai mare de pe vremea când am făcut Masteratul de Studii Culturale Britanice e că eu știam cât de absolut geniali pot fi britanicii, dar profesorii noștri n-aveau pasiunea asta pentru cultura britanică, ci făceau orice altceva. În fine.

Una dintre recomandările care mi-au fost făcute recent e podcast-ul de lingvistică al celor de la BBC, Word of Mouth. Acuma, lingvistica e un subiect destul de scorțos și neplăcut… dacă e să mă iau după cursurile noastre din facultate. În niciun caz n-ar fi de interes public. Doar că BBC a reușit să ia ideea de cuvinte și lingvistică, să găsească un prezentator fain și să descorțeze subiectul.

Am dat, de exemplu, peste o conversație între Michael Rosen și Philip Pullman. Michael Rosen e autor de cărți pentru copii, iar Philip Pullman a predat într-o vreme pe la Oxford înainte să scrie câteva bestsellere internaționale. Amândoi oameni de cultură, fără nicio îndoială, dar relaxați, pasionați și capabili să vorbească ca niște oameni normali, nu ca niște persoane prea sus pe culmile succesului ca să poată să mai fie înțelese de noi, muritorii de rând.

Îmi place la nebunie stilul de cultură relaxată și aș vrea să-l văd mai des și pe la noi. Chiar dacă cred că mai durează ceva până va fi posibil la scară largă și aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |