Roxana-Mălina Chirilă

Gratis! Dă gratis! DAR GRATIS!!!

O chestie care mă scoate din sărite la cei care joacă League of Legends și comentează la postările de pe site-ul oficial e că vor chestii gratis. Cât mai multe. Cât mai des. Tot timpul, dacă se poate. Totul, dacă se poate.

Asta în condițiile în care jocul e gratuit și chestiile pe bani nu îți oferă niciun avantaj concret în timpul jocului, sunt acolo pur și simplu pentru estetică. Campionii fac aceleași lucruri, indiferent cum arată, doar că arată altfel și, eventual, au alte replici.

Uite, asta e Tristana în mod normal:

Tristana are în mod normal un tun de mână cu care trage la distanțe destul de mari. Dacă trage spre pământ, face un salt imens și poate să intre/iasă ușor din bătălie.

Asta e Tristana, îmblânzitoarea dragonilor:

Tristana asta are un dragon, care suflă foc la distanțe destul de mari. Uneori zboară cu dragonul, ceea ce-i permite să intre/iasă ușor din bătălie.

Arată complet diferit, spune lucruri diferite, dar face fix același lucru. Varianta de bază o poți „cumpăra” cu IP, un fel de monedă pe care o obții când joci. Varianta cu dragonul o poți „cumpăra” cu RP, iar RP se cumpără cu bani reali.

Riot Games, compania care a făcut League of Legends, se întreține fix din vânzările astea de modificări estetice. Își plătesc programatorii, artiștii, echipa de asistență și, în principiu, pe toată lumea, din banii luați fix din tranzacțiile astea. Mai mult, traduc jocul în diverse limbi, inclusiv în română, din aceiași bani. Și da, varianta în română e și ea tot gratuită.

Așa că mă enervez când văd cerșetorii la datorie. Uite, comentarii la un articol despre reduceri la modificările astea estetice:

comentatori lol 1comentatori lol 2

Deci, Riot ăștia sunt nasoi, vor BANI BANI BANI. Să dea și ei ceva gratis, ca să joace lumea mai mult!

…asta în condițiile în care Riot nu sunt o firmă non-profit, nu trăiesc din donații și dau tot jocul gratis.

Da, știu că există o grămadă de oameni care pricep că Riot trebuie să primească bani ca să continue să existe, să lucreze la joc, să-și mențină serverele și așa mai departe. Dar pe cuvântul meu că i-aș urechea puțin pe cei care strigă disperați că le fură cineva din buzunare când au opțiunea de a plăti pentru ceva din joc și posibilitatea de a juca complet gratuit altfel.

Nu s-ar putea face oare o brumă de educație economică în școli? Nu multă, cât să învețe elevii să-și gestioneze banii și să înțeleagă că e normal să plătești dacă vrei să primești un produs – și că e normal să fii plătit dacă vrei să supraviețuiești, ba poate chiar și să o duci bine.

 


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |