Roxana-Mălina Chirilă

Piața noastră de carte e încă mică

Azi am zis că iau Flash-uri din sens opus, cartea lui Marian Godină – știți voi, polițistul ăla brașovean de care tot vorbește lumea că e simpatic.

Fiind în Brașov, am zis că sigur sunt librăriile pline-ochi, e pe toate rafturile, e buluc de Flash-uri.

Așa că am intrat pe Republicii în librăria Coșbuc. Nu păreau s-o aibă acolo, dar adevărul e că la ei găsesc multe cărți, dar rareori găsesc ce caut. Nu m-am lămurit în privința sistemului lor de aranjare, nici cărțile din vitrină nu le prea găsesc.

Am mers de-a lungul unei pietonale până pe strada paralel și am intrat în Șt. O. Iosif (internauții știu de librăria asta – pe net își spune Libris), am căutat-o, nu era. În schimb am găsit niște cărți de la Paladin și era cât pe aci să le cumpăr (această malefică_ _și _**seducătoare **_editură, Paladin).

Lângă Șt. O. Iosif e librăria Ralu. Nu prea intru pe acolo, dar am intrat acum. Am găsit tooot felul de chestii Ok, poate la Ralu?… Nici la Ralu n-am văzut-o.

Am mers la Cărturești, am căutat-o la cărți noi, am căutat-o în rafturi, niciun Flash nu se vedea nicăieri.

Am căutat pe net și am aflat că s-a lansat pe 18 februarie, chiar dacă nu pare să fie nicăieri. Am căutat lansarea cărții, am aflat că e pe 24 februarie la ora 18:00, la Biblioteca Centrală Universitară din București. Altă lansare n-am găsit.

Amu’, eu știu că piața de carte de la noi nu e tocmai ca cea din străinătate și că n-avem o JK Rowling pentru care să mergi la miezul nopții la lansare, un Neil Gaiman pentru care să plătești bilet sau alții asemenea. Dar din când în când apare câte cineva care a reușit să-și facă un nume, să se promoveze – tu, ca editură, nu trebuie decât să profiți un pic.

Godină și-a câștigat ceva faimă, are peste 200.000 de fani pe Facebook. N-or să cumpere toți cartea, dar merită distribuită din timp, merită un pic de tam-tam, merită vreo două-trei lansări prin librării. Eu zic că l-ar putea bate lejer pe Cărtărescu la vânzări (și nu sunt singura care spune asta), dar trebuie un dram de organizare.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |