Roxana-Mălina Chirilă

“Comes out of Darkness Morn”

Una dintre cele mai bune serii de cărți pe care le-am citit vreodată e Arc of Sacrifices de Lightning on the Wave, serie cunoscută și ca Sacrifices Arc. Bine, nu e foarte cunoscută sub nicio denumire, dar asta e altă poveste.

„Comes out of Darkness Morn” e al treilea volum din serie, pe care l-am pus în bara din dreapta la „citesc acum” pentru că la un moment dat n-am mai avut chef să scriu recenzii, așa că mi-am luat o pauză de la ele și am trecut cartea asta pentru că nu cred că o să mi se întâmple vreodată să n-am chef să vorbesc de ea.

Povestea din Sacrifices Arc e destul de complexă, dar pe scurt: într-o lume în care forțele luminii și cele ale întunericului se confruntă extrem de violent o clarvăzătoare face o profeție pe care atât întunericul, cât și lumina fac tot posibilul să o determine să lucreze în favoarea lor. Se va naște un copil care, dacă va crește în condițiile ideale, va fi salvatorul lumii.

Lordul Luminii, deja bătrân bine și trecut prin multe bătălii, decide să „forțeze” mâna profeției și, când un cuplu căsătorit format din doi dintre susținătorii lui cei mai de preț are copii (mai exact, doi gemeni), îi asigură toate condițiile necesare lui Connor pentru a deveni alesul profeției. Fratele mai mic, Harry, e crescut în umbra celui mare și antrenat pentru a deveni cel mai important locotenent al lui Connor – și pentru a fi gata să-și dea viața pentru salvator oricând e cazul. E antrenat ca luptător și diplomat, mai ales în ce privește obiceiurile și „dansurile” vrăjitorilor care sunt de partea magiei întunecate, pentru a-i putea câștiga aliați lui Connor.

Și, pentru că Lordul Luminii nu vrea să-și asume niciun risc, când Harry e prea mic ca să-și dea seama ce se întâmplă, folosește asupra lui o vrajă care să-l forțeze să își îndeplinească scopul, orice ar fi. Pentru că e un extremist bine intenționat, dar rezolvarea lui la orice problemă pare să fie „hai să sacrificăm pe cineva pentru ca restul lumii să fie în regulă”.

Doar că, atunci când cei doi gemeni ajung la școală, Harry se trezește luat sub aripă de cei de partea întunericului (care nu sunt neapărat răi, uneori dimpotrivă) și își dă seama, în timp, că proprii lui părinți și Lordul Luminii practic l-au abuzat toată copilăria pentru a-l transforma într-o unealtă perfectă pentru scopurile lui. Moment în care începe să prindă pică pe constrângeri magice și vrăji de înlănțuire, iar creaturile magice înlănțuite de secole de vrăjitori încep să-i sugereze că ar fi bine să le elibereze și pe ele.

The Sacrifices Arc are atât de multe întorsături de situație încât recitesc seria ca să mi le reamintesc pe toate. E extrem de bine scrisă și are tot felul de lupte mai mult sau mai puțin subtile, planuri secrete cât cuprinde, personaje puternice și bine definite, o lume excelentă, în care tot apar ritualuri magice vechi și noi, gesturi simbolice cu încărcături politice și în care te poți scufunda.

Povestea din primele două volume a fost bună și m-a prins repede. Însă în Comes out of Darkness Morn (titlul e un citat dintr-un poem de C.A. Swinburne), universul Sacrifices Arc pare să prindă avânt, să devină mai mare și mai complex și să nu mai fie doar bun, ci genial. Nu vă mai povestesc, pentru că am zis sus destule.

Problema cu Sacrifices Arc e că e fanfiction, de fapt, așa că e o serie blestemată de la bun început să nu fie foarte faimoasă. Unde nu e profit, sunt mai puține șanse să se investească în marketing și distribuție. Iar unde e fanfiction, ficțiune scrisă de fani pe baza unor cărți, filme, seriale recente, aflată la limita legalității, nu se investește mai nimic.

Seria e bazată pe Harry Potter, cam în aceeași măsură în care Ultima ispită a lui Hristos de Kazantzakis e bazată pe Noul Testament: recunoști personajele, lumea cam seamănă, dar cam atât. Harry are ochi verzi, o cicatrice pe frunte și merge la Hogwarts. În rest, nu prea are legătură cu JK Rowling – magia funcționează altfel, apar personaje noi, iar cele vechi sunt diferite, iar dacă în primul volum acțiunea mai seamănă, de prin al treilea e prea mare diferența pentru ca seria să mai fie recogniscibilă.

Recomand Sacrifices Arc cu toată căldura, oricând, oricui.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |