Roxana-Mălina Chirilă

Despre zilele în care se-mpleticește internetul

Din când în când, dau peste un mesaj tradus de subsemnata care reușește să fie ca nuca-n perete. V-am povestit de asta în Felicitări, ai câștigat un 5 Zi Premium!!!, când vă ziceam că uneori cei din localizare primesc bucățele de mesaj răspândite în excel-uri, de apare într-o parte „Felicitări, ai câștigat un”, în alta „Zi” și în alta „Premium”, de nici cu gândul nu te-ai gândi că toate se vor uni într-un dezastru ambulant.

Norocul meu e însă că stau suficient pe net ca să văd că nu sunt singura căreia îi scapă un detaliu care, odată live, sunt un pic absurde. Încep cu cele ușoare:

Lidl merita sa fie surprins

Cine merită să fie surprins? Conform titlului link-ului, Lidl merită. Lidl, meriți să fii surprins! Fii surprins, Lidl! Surprinde-te odată, ce tot stai?!
case dinamice

Sau mai e varianta asta, cu case pe structură ușoară, pentru un stil de viață dinamic. Bănuiesc că unul dintre numeroasele avantaje e că le poți demonta când decizi că vrei să te muți în alt oraș – și le iei cu tine fără bătaie de cap.

Dincolo de campaniile în care formulările au efecte secundare nedorite, însă, mai sunt și problemele ceva mai ciudate, care e clar că rezultă dintr-un bug tehnic. De exemplu, pe Goodreads sunt de vreo două luni pe locul 23 din topul persoanelor care au scris cele mai multe recenzii în ultima săptămână.

Cum reușesc să fiu mereu pe același loc?… E simplu, n-au mai actualizat lista de la sfârșitul lui ianuarie:

drunk goodreads

Încep să mă întreb dacă voi fi etern pe locul 23 al săptămânii curente,  sau doar până anul viitor.

Apoi, de ceva timp o prietenă mă tot îndeamnă să citesc ceva de David Sedaris. În fine, azi mi-am adus aminte că ar trebui să și cumpăr una dintre cărțile lui, ca să fie măcar nominal pe lista de „cărți pe care le voi citi în curând”. Intrat pe Amazon, văzut că erau două cărți cu același preț:

sedaris 1

Me Talk Pretty One Day și Let’s Explore Diabetes with Owls – amândouă la $7.11. Intru pe amândouă să văd care m-ar interesa mai tare (știind că prețurile respective sunt fără TVA) și văd că prețurile lor, plus TVA, diferă.

Mai exact, Me Talk Pretty One Day e $8.94 (sau $7.82 în altă ediție), iar Let’s Explore Diabetes with Owls e $9.50.

sedaris 3sedaris 2

„Amazon e dus cu pluta,” i-am spus prietenei mele.

„Poate sunt vândute din state diferite,” mi-a spus ea. „Sau sunt amândouă vândute de Amazon în sine? Pentru că TVA-ul diferă de la stat la stat. Până recent, Amazon nu avea TVA deloc, a fost trist când au trebuit să-l adauge.”

Ceea ce explică de ce prețurile lor sunt ba cu TVA, ba fără și mereu în mișcare, dar amândouă cărțile sunt vândute de Amazon Digital Services LLC, deci sunt mai în ceață decât am fost vreodată. Mă simt ca o babă, tot mă uit și nu pricep, maică, de unde diferențele.

La fel cum nu pricep de ce singurul magazin online în care nu reușesc nicium să plătesc cu cardul e eMag. Elefant îmi ia banii, Amazon îmi ia banii, Humble Bundle poate să-mi ia banii – ba până și Dodo Pizza din Brașov îmi ia banii și nu cred că sunt ei o culme a progresului tehnologic (deși văd că-mi pun la dispoziție un cod de afiliat, să invit prieteni – na, mergeți la Dodo Pizza, sunt bune dodsterele lor, chiar dacă nemernicii nu le mai vând decât în perechi de câte două.) Numai eMag nu-mi ia banii, sistemul lor îmi aruncă mereu erori și îmi spune să-mi mai bag datele încă o dată și încă o dată și încă o dată, până le zic că plătesc ramburs.

Însă cea mai mare ciudățenie e Coursera. După ce n-am mai dat pe la ei de ceva vreme, am intrat să văd ce cursuri mai oferă. Și am intrat în zona de informatică și am văzut asta:

Coursera offers CS

„Dumnezeule,” mi-am zis, „ce a decăzut Coursera! Ce-au pățit, de ce bate vântul pe la ei?!”

În alte zone mai era câte un curs părăsit, dar era mai gol totul decât o sală de clasă în care teoretic se ține o oră de religie vineri de la 1 la 2, cu o clasă de a 12-a. Și m-am uitat în sus și în jos, până am văzut URL-ul. http://Blablabla**?languages=ro**. N-am selectat niciodată că vreau limba română, site-ul nu era în română, n-am zis nimic de română nicăieri – dar a decis să nu-mi arate decât cursurile cu subtitrare în română. Probabil că s-au luat după IP sau ceva.

Am modificat manual, au apărut brusc cursuri. Am dat două clicuri, iar s-a selectat automat româna, iar au dispărut cursurile. Am renunțat la Coursera. Poate din cauza selecției automate a limbii române. Dar cel mai probabil pentru că nu prea am timp și energie acum.

Eh, măcar văd că sunt probleme și la case mai mari. Și probabil că, undeva în lume, mai e cineva care acum își bea cafeaua în liniște și beatitudine – iar un pic mai încolo va deschide calculatorul, se va uita la ecran și va zice: „O, nu. Prostia aia eu am făcut-o. Și teoretic vorbind, era o idee bună.”


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |