Roxana-Mălina Chirilă

Olimpiada europeană de matematică pentru fete

Azi am auzit la radio că lotul românesc de matematică a luat niște premii la olimpiada europeană de matematică pentru fete.

Știrea m-a făcut să mă simt un pic jenată, de parcă am vorbi de o categorie dezavantajată mental a populației. Olimpiada pentru paralimpici, olimpiada pentru femei. Data viitoare, olimpiada de fizică pentru filologi. Nu-i putem băga în aceeași categorie cu concurenții normali, pentru că au clar un dezavantaj.

Se pare că ideea de olimpiadă de matematică pentru fete vine din China, o țară în care sunt mai mulți bărbați decât femei pentru că într-o vreme, nu demult, familiile mai ucideau din fetele nou-născute pentru că voiau băieți. Teoretic, ideea e să se încurajeze și să promoveze studiul matematicii, ca să avem mai multe matematiciene. Pentru că, nu-i așa, nimic nu te încurajează mai tare decât să știi că, dacă vrei, e un loc și pentru tine la un eveniment minor – că deși ai _avea voie _să participi la evenimentele majore, e clar că nu-s de nasul tău.

Bine, un olimpic „de meserie” va merge pe la tot felul de concursuri, dacă poate, deci nu e exclus să fie matematiciene bune acolo. Însă ideea din spatele olimpiadei mi se pare un pic dubioasă. Într-un fel, îmi amintește de faptul că sunt unele companii care m-ar putea angaja ca femeie și minoritate din motive de diversitate printre angajați, dar că-mi place mai mult să lucrez cu cei care n-au astfel de politici și mă angajează pentru că sunt bună în domeniul dorit.

Bine, olimpiada asta trebuie că e oricum un eveniment minor, ținut de persoane care nu sunt extrem de inteligente. Altfel nu-mi explic faptul că i-au spus europeană, deși au concurente din SUA, Ecuador sau Tunisia – și în ciuda faptului că au ținut o ediție în Antalya, care e un pic prin Asia. N-are nici cum să fie un eveniment major, când se ține la Bușteni, unde n-ai loc să te învârți de trei ori fără să ajungi la capătul stațiunii. Și au și o viziune destul de îngustă despre ce le interesează pe fete, fie ele și matematiciene, când spun că speră ca experiența să ducă la prietenii solide care să dureze întreaga viață.

Încep să mă întreb dacă problemele sunt cu ponei și unicorni, printate pe hârtie roz, parfumată frumos și plină de inimioare, iar în pauze se cântă despre pacea în lume. În fond, e matematică pentru fete, nu?

mate pentru fete

 


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |