Roxana-Mălina Chirilă

Acesta nu este un sistem de axe

Înainte să mă apuc eu să studiez filologia și să mă ocup de traduceri, am învățat câteva grămezi de lucruri din științele exacte. Am fost pe la concursuri de fizică (inclusiv la olimpiada națională), am fost pe la concursuri de matematică (inclusiv la olimpiada națională), am făcut un an de facultate de matematică-informatică, așa că începe să mă enerveze toată tevatura cu problema de la Evaluarea Națională, cu graficul de care unii zic că e incorect.

Matematica-subiectul-1
[Sursa][2], [via][1].

Întrebarea e: câți elevi au luat nota 5? Unii elevi au spus, incorect, că 8, iar părinții lor au făcut o petiție, cerând ca acest răspuns să fie considerat corect, pentru că „sistemul de axe” nu era notat pe margine, că elevii trebuie să îl noteze altfel, că de ce nu scrie OX și OY.

Mulți au venit să spună de ce petiția e o prostie și au argumentat că dacă notele ar fi trecute pe verticală, iar elevii pe orizontală, nota 3 ar fi fost luată de 5, 9 și 10 elevi, ceea ce n-are logică, că nu sunt elevii lui Schroedinger, și ar fi trebuit să fie 24 de elevi care au luat nota 3.

Am așteptat să-i lămurească ce e și cu OX și OY, dar am așteptat degeaba. Așa că am luat eu până la urmă pixurile colorate pentru că acela nu este un sistem de axe. Este un grafic. Este o diagramă. Este o reprezentare grafică, dar nu are nicio legătură cu axele.

grafic

Vedeți chestiile alea cu roșu, care nu prea seamănă cu ce a fost în subiectul de la Evaluare? Sunt un pic importante.

  1. Sistemul de axe are săgețele la capătul axelor, care arată în ce direcție cresc numerele. Prin convenție, cresc în sus și spre dreapta, dar se trec oricum. Ideea e: „plus infinit e încolo”.
  2. Sistemul de axe are bucăți de linie care trec de o parte și de cealaltă a punctului 0. Dacă nu există valori în zona respectivă, sunt reprezentate doar simbolic. Cum nu poți să ai -10 elevi care să ia nota -5, partea aia ar rămâne nefolosită aici, însă ar fi, simbolic, prezentă. Ideea e: „toate numerele reale pot fi reprezentate aici.”
  3. Iar a treia diferență și cea mai importantă e reprezentarea prin puncte. Dacă 5 elevi iau nota 8, se reprezintă printr-un punct, pentru că fix 5 elevi au luat fix nota 8. Liniile înseamnă un pic altceva – de obicei e vorba de funcții. Iată, ridicarea la pătrat (am luat imaginea de aici, că mi-era lene să desenez și eu):

Asta înseamnă că orice punct de acolo reprezintă atât numărul ridicat la pătrat, cât și rezultatul ridicării lui la pătrat, în funcție de distanța față de axe.

Problema de la Evaluare n-are săgeți, nu are prelungirile axelor și are valorile reprezentate prin bare destul de late și mari, care e clar că nu reprezintă nimic gen „toate numerele de elevi cuprinse între 4,2 și 4,7 au luat toate notele cuprinse între 0 și 2, inclusiv π/2.”

Ba mai mult, pare destul de clar că primul segment de pe așa-zisul „OX” reprezintă numărul natural 1, al doilea segment reprezintă numărul natural 2 și așa mai departe.

Ceea ce înseamnă că e o diagramă. Cineva-mi șoptește că e o histogramă. Eu îi zic „grafic cu bare”, simplist, așa. Ideea e că e o reprezentare simbolică fără legătură cu coordonatele carteziene. Are o verticală, o orizontală și o legendă care îți spune că elevii sunt reprezentați cu o anumită culoare, numeri câte segmente sunt de culoarea aia, iar cu asta, basta. Fără OX, fără OY, fără punct (0,0).

Dar se pare că trebuie să vină o filoloagă să spună că nu e un sistem de axe, că e greu cu matematica asta.

Ei v-au zis că e o diagramă, dar voi nu, „Axe, axe!”

Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |