Roxana-Mălina Chirilă

Meseria de istoric nu mai e ce-a fost

În mod normal, dacă ai vrea să te duci și să discuți cu niște vârfuri intelectuale, ai putea să dai o raită prin universități, pentru că acolo se strâng oamenii care-și dedică viața studiului. Acolo găsești doctoranzi care se specializează în tot felul de lucruri complicate, acolo găsești profesori care s-au specializat deja în tot felul de lucruri complicate și acum se ocupă cu cercetarea, acolo au loc schimburi de idei, acolo se fac proiecte interesante, acolo educația e pe primul loc.

Cel puțin teoretic.

De curând, rectorul universității Babeș-Bolyiai, Ioan-Aurel Pop, care e și academician, a spus așa într-o conferință despre meseria de istoric la începutul mileniului al treilea:

Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace. Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS” sau toate la un loc! Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică.

Sunt unii care s-au scandalizat din cauză că omul se uită de sus la noi, cei suficient de tineri încât să ne căutăm ce ne trebuie pe Google și să socializăm pe Facebook. S-au scandalizat pentru că ne descrie ca pe o generație inteligentă, dar incapabilă să gândească.

Mie, însă, mi-a atras atenția chestia asta: „Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat […] Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică.”

Deci, un profesor de istorie, academician și rector la una dintre universitățile importante crede că există o elită malefică ce controlează oamenii pentru a-i transforma în marionete ușor de manipulat.

Asta în condițiile în care sclavii din istorie erau legați fără mănuși, însemnați în fel și chip și uneori li se puneau zgărzi la propriu. E drept, erau mai scumpi decât sunt unii angajați de azi, că aveau nevoie de cazare, masă și haine.

Și în condițiile în care comuniștii urmăreau lumea pe stradă, amenințau integritatea proprie și viitorul familiei cetățenilor, doar ca să se asigure că toată lumea stătea în rând.

Sau, hei, există și acum țări gen Coreea de Nord, în care oamenii sunt controlați cum vor cei de la putere, a existat un caz de sclavie într-un sat de pe la noi și pe la turci putem vedea ce se întâmplă când cineva preia puterea.

E drept că nu-s eu foarte cunoscătoare în ale istoriei, dar mi se pare stupid să fii o elită malefică și să ai un sistem de control al omenirii prin care să le permiți oamenilor să vorbească cu oricine și să caute ce vrea. Nu de alta, dar nici Facebook, nici Google nu te silesc să citești Efemeride, să te uiți la pisici, să crezi în conspirații sau să fii agramat. Dar iată, astfel de lucruri se întâmplă oricum. De ce? Pentru că mare masă a oamenilor sunt mai puțin buni și grozavi decât s-ar spera.

În plus, cei care ar trebui să fie într-adevăr elite preferă să inventeze alte elite, unele malefice, pe care să dea vina, în loc să vadă că au și ei un rol în tot eșecul ăsta general.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |