Roxana-Mălina Chirilă

Cutii cu bunătăți

În străinătățuri au devenit destul de populare ideile de pachete și cutii de bunătăți – dai niște bani și, cu o oarecare regularitate, primești pachete cu surprize din domeniul care te interesează pe tine.

Prima oară am auzit de chestia asta când am auzit de loot crate, care livrează de la benzi desenate, la șosete cu benzi desenate, la figurine, la haine. Par chestii mișto, evident că nu livrează în România.

Un lucru asemănător face Humble Bundle, dar cu jocuri digitale. Problema fiind că nu mă interesează neapărat toate jocurile respective și că ce mă interesează, cam am (nu că aș juca tot ce am; meh).

Acum câteva zile, pe un grup de benzi desenate, întreba cineva dacă am cumpăra cutii cu bunătăți în România. Ca să mă auto-citez:

Benzi desenate în română? N-aș lua, că avem prea puține și le am pe majoritatea celor care mă interesau. Acuma, dacă ar conține și numere vechi de Mickey Mouse/Asterix și Obelix, aș fi interesată.

Dacă sunt benzi desenate în engleză, scade puternic publicul. Știu că mitul spune că toți știm engleză bine, dar mitul greșește.

Fix-fix după ce-am spus asta, am dat peste un concurs-reclamă al unei librării londoneze care face ceva în direcția asta: alege cărți pe sprânceană pentru clienți și le trimite prin poștă lunar sau trimestrial (în funcție de program).

Heywood Hill îi spune librăriei și lucrurile stau așa: te înscrii; discuți cu oamenii de la librărie și le spui ce gusturi ai; apoi în fiecare lună îți aleg o carte nouă în funcție de tot ce le-ai spus și ți-o trimit prin poștă. Sau, în alt program, o dată la trei luni îți trimit un pachet cu 10 cărți.

Dacă britanicii n-ar vinde mai ales cărți SCUMPE și, în consecință, programul ăsta n-ar fi scump și el, mai că m-aș înscrie.

Mi se pare genială ideea și aproape că aș vrea s-o văd pusă în aplicare și la noi. Singura problemă ar fi că în România problema e ceva mai complexă, pentru că și traducerile pot fi un factor de risc… dar aș fi curioasă să văd cum ar arăta ideea dacă ar fi pusă în practică la noi și ce s-ar oferi. Mai ales că o cutie cu cărți n-ar implica foarte multe costuri suplimentare, pentru că nu ar trebui create produse noi, ci doar selectate produse deja existente.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |