Roxana-Mălina Chirilă

Școala poate încuraja ușor cititul

Tags:

Stăteam zilele astea să mă gândesc la tristețea celor care spun că tinerii din ziua de azi nu mai citesc, ci stau să se uite la filme și seriale toată ziua. Mi-am dat seama că există o soluție simplă și rapidă prin care se poate rezolva situația: să se înlocuiască orele de literatură română cu ore de film universal.

Cu alte cuvinte, în loc să se predea Rebreanu, Cărtărescu, Sadoveanu și așa mai departe, să se predea cinematografie universală. Și când zic „universală”, vreau să zic „doar filmele considerate a fi culte și deosebite”.

De exemplu, la clasa a șaptea se pot discuta lucruri mai ușurele, cum ar fi „Decalogul” lui Krzysztof Kieślowski:

Manualul ar putea zice cam așa ceva: „Construcția atentă a celor zece episoade reflectă o interpretare în cheie realistă a temelor biblice. Personajele sunt sfâșiate între glasul pasiunilor și glasul moralității, iar martorul nenumit care poate fi regăsit în opt dintre cele zece episoade este un atât liantul care unește seria într-un singur tot, cât și reprezentantul demiurgului înstrăinat de creația lui, care după ce a clădit întregul Univers și i-a stabilit legile și poruncile, s-a retras pentru a o privi de la depărtare.”

Cândva, prin liceu, se poate discuta despre curentele cinematografice și despre geniul incredibil al lui Salvador Dali și Luis Bunuel în suprarealistul „Un chien andalou”, iar la clasă se pot pune întrebări gen „De ce este tăiat ochiul femeii cu un brici de bărbierit?” După care să se discute despre suprarealismul din pictură, transpus pe peliculă.

Când, în sfârșit, tinerii se apropie de vârsta maturității, se poate discuta cu ei despre simbolismul spiritual al lui Jodorowsky:

Care este simbolismul culorii galbene? Să fie vorba de o reprezentare simbolică a spiritualității asiatice care pătrunde în lumea occidentală? Camera poate avea formă de ochi datorită faptului că sufletul căutătorului este complet expus în fața universului. (ca să nu mai vorbim de tot felul de alte scene dubioase).

Iar când un profesor super-cool de film se lasă înduplecat de tinerii care „nu știu ce-i bun”, o să spună câteva cuvinte despre Terminator: „Să nu vă imaginați că e vorba de cinematografie înaltă acolo. Există, desigur, un curent bazat pe accidentul tehnologic, care prezintă o ficțiune speculativă în care omenirea piere datorită unui hybris științific. E o abordare puerilă, senzaționalistă, fără adevărată valoare, care poate fi regăsită și în metempsihoza spiritului din seria „Mumia”, care apropo, e prost înțeleasă și greșit documentată, fără o bază reală în credințele antice.”

Iar generațiile din urmă or să spună, „Stai, că ce faceți voi la școală nu e tot, lasă-i pe Jodorowsky, Kieślowski, Tarkovski și alți ski-și de-ăștia, uită-te aici la niște Star Wars original cu Han Solo și Luke Skywalker, și la Star Trek-ul cu căpitanul Kirk!” N-or să pomenească de ceva mai nou sau mai antrenant, pentru că or să vrea să numească filmele alea mari, care au marcat generații, cam așa cum recomandă unii „Război și pace” în loc să recomande ceva mai scurt și care să te prindă mai tare. Și or să-și pună copiii și nepoții să stea să se uite cu ei la tot felul de filme, iar ăștia or să suporte lent și numai momiți cu prăjituri.

După o generație în care se predă filmul așa, o să fie goale cinematografele și doar câțiva înrăiți o să mai stea la torrente cu filme și Netflix. Numai când o să audă cuvântul „film”, or să zică, „Lasă-mă, tataie, eu știu că ți-au plăcut astea când erai mic, dar asta pentru că n-aveați cu ce altceva să vă distrați, că erau scumpe cărțile și torenții erau gratis. Două mii de ani s-a distrat lumea cu povești spuse și scrise, v-ați trezit voi să reinventați gaura din gogoașă. Uite, ia de aici niște Terry Pratchett, poate-poate o să-ți placă – e ceva mai vioi decât Star Wars, dar te-obișnuiești tu.”

În 20 de ani, cărțile or să revină la modă, pentru că n-or să aibă tinerii ce face toată ziua, mai ales dacă nu sunt genul care să se joace pe calculator tot timpul.

Păzea, vine briciul să-i taie ochiul.

Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |