Roxana-Mălina Chirilă

Științifico-fantastic

M-am întrebat foarte multă vreme cum pot unii să fie fani de SF fără să poată face diferența între literatură științifico-fantastică și fantasy. Adică între aia cu dispozitive tehnice, roboți, călătorii spațiale, universuri paralele… și cea cu magie, balauri, vrăjitori, vampiri, demoni și așa mai departe.

Nu zic că nu sunt cazuri de cărți sau seriale aflate la limită, în care vampirii apar din cauza unor experimente biologice, dar în principiu e destul de simplu: una e bazată pe știință, cealaltă nu.

Și pe urmă mi-am adus aminte că trăim într-o lume în care ziarele mari publică chestii despre minunile lui Arsenie Boca, reprogramări mentale prin dezvoltare personală și tot felul de alte bazaconii. Nu e de mirare că e greu pentru mulți să vadă diferența dintre știință și magie. Probabil că Supernatural, serialul ăla în care doi frați se bat cu toți demonii din iad și cu câțiva îngeri idioți din rai, li se pare culmea SF-ului, științific până la vârful științei. Singurul motiv pentru care e considerat serial de ficțiune și nu documentar e că nu apare Arsenie Boca cu o sabie laser ca să-l decapiteze pe Lucifer.

Știință până la capăt.

Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |