Roxana-Mălina Chirilă

Câr, mâr, așa suntem noi, femeile

Cred că au mai remarcat și alții chestia asta: există o categorie de femei care își justifică tarele cu „așa suntem noi, femeile”. Cicălesc? Așa suntem noi, femeile. Vorbesc mult și tare? Așa suntem noi, femeile. E grea matematica și n-o știm? Așa suntem noi, femeile, nepricepute la asta.

Ai zice că a fi femeie e un fel de destin fatal care te împinge la trăncăneală și iraționalitate, care te transformă în născătoare de prunci și te conduce spre soarta imuabilă de matroană care își bagă nasul în treburile tuturor. Ceea ce e fals. În primul rând, că unele dintre noi sunt tăcute, altele sterpe șamd., deci destinul nu e tocmai unic pentru 3 miliarde de persoane de pe planetă. Și în al doilea rând, când eram adolescentă am auzit și eu o chestie pe care am reținut-o: „Tendința e să te enervezi când ești la ciclu, dar asta nu e o scuză să și dai curs nervilor.” E o lecție de viață. Indiferent ce-i cu tine, poți să decizi și tu cum să acționezi sau reacționezi. 1Apropo, altă lecție de viață pentru cine nu știe deja: nu toate femeile sunt irascibile la ciclu. Și în niciun caz nu toate femeile irascibile sunt la ciclu.

Dar poate că fac prea multă filozofie. Să ne întoarcem la chestii concrete. Și tipii spun chestia echivalentă: „așa suntem noi, bărbații”. Se uită după femei? Așa suntem noi, bărbații. Se gândesc la tot felul de prostii? Așa suntem noi, bărbații. Fac pipi în chiuvetă? Așa suntem noi, bărbații.

Probabil că jumătate dintre cititorii acestui blog știu deja de faza cu chiuveta. Pentru cei care se simt oripilați și nu mă cred, vă spun că faza am auzit-o live, de la bărbați care susțineau că toți fac asta (fals), deoarece chiuveta e mai comodă, e la înălțimea necesară, e mai ușor cu spălatul, oricum nu sunt bacterii acolo și oricum nu vă spălați pe dinți cu apa care merge la canal șamd. O dată am auzit-o când un tată a ieșit de la baia din mall cu puștiulică după el: „O să te spun lu’ mami că faci pișu în chiuvetă!” Dar, dacă tot credeți că îmi bat joc de voi, se găsește informația și pe net.

Femeilor din trupa care spune, „Eh, așa suntem noi, femeile” le zic să-și imagineze un tip care folosește o scuză foarte similară ca să ignore wc-ul și să folosească chiuveta, eventual la ele acasă, unde a sosit în vizită. Și să se întrebe cât de dornice sunt să accepte justificarea asta în general și dacă mai vor s-o folosească ele.