Roxana-Mălina Chirilă

Micii buni și micii mari

Am un prieten care spune că nu prea poți să crezi oamenii când recomandă mici, pentru că au tendința să-ți spună că micii mari sunt buni. Tu întrebi „unde-s cei mai buni mici din oraș?”, iar ei îți răspund, „în locul x, sunt uite-atât de mari și costă doar un leu bucata, cu muștar cu tot”.

În cazul micilor se confundă cantitatea cu calitatea – și de ceva vreme constat că lucrul ăsta e valabil în multe domenii. Ok, și la alte tipuri de mâncare e valabilă chestia, dacă n-ai cumva norocul să te afli într-un oraș cu o grămadă de opțiuni. Dar e valabilă ideea și unde nu te aștepți.

De exemplu, la muzică. Bine spune amicul Eftimie: „Românii au o obsesie cu muzica tare, că s-au născut toți în sărăcie lucie și n-au avut boxe. Acum, când au boxe, principala lor preocupare e să dea muzica tare peste tot.” Am fost la un concert fix acum, am plecat mai repede pentru că-mi spărgea muzica timpanele și tot n-auzeam mare brânză, nu reușeam să mă prind decât din context în ce limbă cânta solistul.

Îmi zicea cineva că el nu poartă căști, pentru că îți distrug auzul, când folosește așa ceva le ține lângă urechi. Ceea ce mi se pare absurd, pentru că înseamnă că face ca un român: dă volumul întâi la maximum, după care se poziționează la distanța potrivită de ele. Acuma, de curând am rămas fără vechile căști de la telefon, mi-am luat unele noi (astea) și prima mea reacție când mi le-am pus pe urechi a fost una de încântare: pot să ascult muzică la 10% din volum și tot se aude clar și frumos. Nu trebuie să dau tare, calitatea sunetului face totul.

Dar nu, majoritatea pun muzica TARE SĂ SE AUDĂ.

E fix aceeași poveste și cu literatura. O metaforă e bună, deci zece metafore sunt și mai bune. Nu contează cât de bune sunt, lasă că se rezolvă la cantitate. E bine ca un paragraf să conțină o idee, deci dacă ai acolo zece idei e de-a dreptul excelent. Nu trebuie neapărat să fie clare, să aibă logică sau să clădească ceva anume. E suficient să fie, una din zece sigur valorează ceva.

PARCĂ SUNTEM O

NAȚIE DE FOMIȘTI

CARE CRED CĂ CE E MAI MARE/MULT

E** NEAPĂRAT NECESAR ȘI MAI BUN!!!!**

Baschetul e mai bun când îl joci cu mingea asta.

Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |