Roxana-Mălina Chirilă

Un teanc de cărți

Într-o bună zi, acum o lună și un pic, a zis bărbatul casei că ar vrea să citească seria Discworld de Terry Pratchett, care e una dintre cele mai bune serii de fantasy și umor din lume. Sau, cel puțin, asta e părerea mea. Și a multor englezi. Și nu numai.

Am început s-o citesc când căutam un cadou pentru frate-miu și știam că nu prea le avea cu cititul (sau dacă le avea, nu-mi zisese mie), așa că am decis să găsesc o cale de compromis și să-i iau benzi desenate. Am găsit într-o librărie un volum de benzi făcute după primele două romane de Discworld, l-am citit, mi-a plăcut enorm, i-am dat lui cartea aia și m-am pus să citesc toată seria cap-coadă.

Povestea se continuă și nu se continuă de la volum la volum, aș fi putut să le citesc într-o ordine aleatorie, dar le-am luat cronologic. I-am luat și maică-mii „Zei mărunți” (parcă) în română. A distrat-o, așa că i-am mai luat și altele.

Cu alte cuvinte, nu mi-a trebuit prea mult să ciulesc urechile când am auzit că cineva care locuiește în aceeași casă ca mine vrea să citească toate volumele.

„Fizic sau electronic?” a întrebat el.

„Fizic!” am zis eu. „În unle mai are și chestii tipografice mișto, e cineva care-și aruncă vocea și și-o aruncă în colțul paginii, de exemplu.”

„Ok, fizic.”

În 5 minute, eram pe Book Depository și luam cărțile începând cu „Colour of Magic” și mergând pe rând prin serie până am atins suma auto-impusă de 50 de euro. 7 volume. Am avut grijă să fie toate de la aceeași editură, Corgi-ceva, ca să fie toate din aceeași gamă. Pentru că, da, dacă-i pe alese, îmi place să arate aranjat.

Și au venit, fiecare într-un plic separat. De ce într-un plic separat, când eu am plasat o singură comandă? Nu știu, le-o fi plăcând ăstora de la Book Depository să împacheteze cărți. și le-am ordonat frumos, de la prima la ultima. Și-am văzut că volumul 7 e mai mare decât primele 6. De ce e mai mare? Nu știu, probabil ca să strivească inimile colecționarilor.

Sper că nu se aștepta nimeni să ajung undeva cu povestea asta, doar mă bucur public că am Terry Pratchett pe-acasă. Și voiam să pun poza asta, cu textul aferent sub ea:

I'm puzzled.

Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |