Roxana-Mălina Chirilă

Ungurii și românii verzi

M-am trezit de dimineață, am intrat pe Facebook și am văzut că toată lumea urlă că un român n-a reușit să cumpere mici la Kaufland, în Odorheiul Secuiesc, pentru că vânzătoarea de acolo nu servește români. M-am uitat la clip, am dat din umeri. Nu e o super-tragedie națională. Un client nesimțit și pus pe harță a dat de o vânzătoare nesuferită care a refuzat să-l servească. No, și?

Eu sunt din Sf. Gheorghe. Știu câteva cuvinte în maghiară, printre care nu se numără chestii mărețe gen „verbe conjugate”, deci teoretic sunt fix românca pe care ar trebui s-o discrimineze toți ungurii din ungurime.

Practic, nu știu cum naiba se face, dar în 99% din cazuri n-am nicio problemă. Pe de altă parte, nici eu nu caut scandal. Când mă duc la magazin, chiar vreau să cumpăr ceva. Când întreb pe cineva de pe stradă cât e ceasul, chiar vreau să aflu. Când merg la o instituție de stat, chiar am treabă acolo. Când întâlnesc o persoană nouă, chiar vreau să fac cunoștință cu ea.

Însă nebunul ăsta s-a dus chitit – a auzit el că la Kaufland în Odorhei nu te servește vânzătoarea dacă-i ceri ceva în română, așa că s-a dus să provoace conflictul. Nu s-a dus pentru că voia mici, s-a dus pentru că voia scandal.[1]Practic, tipa l-a servit exact cu ce voia.

Dacă aș fi unguroaică și aș vrea să fac același gen de scandal, m-aș duce în clipa asta în București, aș intra într-un taxi din Gara de Nord și aș cere cu accent unguresc să mă ducă până în Romană. Pot să fac un clip cu 5 taximetriști la rând care să mă refuze. Poate că n-are a face cu accentul, ci cu nesimțirea taximetriștilor bucureșteni, dar ar ieși un clip pe cinste.

Dar să ne întoarcem la unguri și la ce am învățat trăind atâția ani în Sf. Gheorghe.

1) A nu vorbi limba cuiva nu e o insultă.

Eu nu știu maghiară, deși sunt dintr-o zonă cu populație preponderent maghiară. Unii dintre ei nu știu română, deși trăiesc într-o țară cu o populație preponderent română.

Practic, suntem în aceeași situație. Nici pentru mine, nici pentru ei nu e super-importantă cunoașterea celeilalte limbi. E valabil și în Sf. Gheorghe, dar mai ales în Odorheiu Secuiesc, unde 95,8% din populație e de etnie maghiară.

Văd că mulți sunt super-ofensați că o populație care-și vede de treaba ei nu simte necesitatea de a învăța o a doua limbă de care n-are nevoie în viața de zi cu zi – deși avem și noi mulți români care merg să lucreze prin străinătate și nu prea o rup bine pe limba de acolo, deși ei chiar ar avea un motiv bun s-o învețe.

2) Majoritatea oamenilor au o viață.

Fie că sunt unguri, fie că sunt români, au iubiri neîmpărtășite, copii care nu fac ce trebuie, probleme la muncă și așa mai departe. Nu stau să se gândească toată ziua cum să le facă viața amară celor de cealaltă etnie.

Dar dacă cineva se poartă ca un bădăran, indiferent de etnie, șansele sunt să reacționeze omenesc și să nu debordeze de simpatie și prietenie. Bine, se uită convenabil chestia asta când e de demonstrat că o etnie e nasoală!

3) Da, nebunii naționaliști sunt nașpa.

Pe ai noștri îi cheamă „Noua Dreaptă”. Și, sincer, cine are prieteni unguri știe că pentru fiecare X-bacsi care urăște românii există și un domn Y care urăște maghiarii.

Nu zic că nu sunt probleme sau că discriminările nu există. Există. Sunt probleme. Sunt nebuni, sunt oameni care discriminează de ambele părți. Totul nu e roz. Dar mă enervează stilul ăsta al românilor care vin aici să demonstreze că stereotipurile despre ce e în ungurime sunt super-adevărate, după care pleacă val-vârtej înapoi să ducă „știri” despre cât de nasoală e situația și „lasă că știu, am fost acolo într-un weekend”, care cumva bate „am locuit acolo 18 ani”.

Atât de tare au reușit să răspândească printre regățeni ideile astea despre secuime încât în București a venit la mine un Szabolcs din Târgu Mureș să mă întrebe dacă în Sf. Gheorghe chiar refuză ungurii să-ți dea o pâine dacă nu știi maghiară, pentru că la ei nu e cazul, dar poate la noi…

4) Partea cealaltă a baricadei.

E incredibil cât de mulți români se plâng că străinii îi văd ca pe niște hoți șamd. pentru că sunt câțiva din străinătate care fac mizerii, după care fac stânga împrejur și acuză toată comunitatea maghiară că e nasoală pentru că în sfârșit a găsit un român o tipă care nu-i dă mici când îi cere nepoliticos.