Roxana-Mălina Chirilă

Naomi Novik – Aleasa Dragonului [recenzie]

Undeva, într-un ținut blestemat, Dragonul coboară printre muritori o dată la zece ani ca s-o ia ca tribut pe cea mai frumoasă și talentată fecioară din cele câteva sate.

E drept că Dragonul din „Aleasa Dragonului” nu e un dragon adevărat, ci un magician nemuritor, dar mi-ar fi fost greu să mă simt dezamăgită de faptul că Naomi Novik a înlocuit o creatură fantastică cu un personaj la fel de fantastic.

Povestea e despre Agnieszka, prietena cea mai bună a Kasiei, cea mai frumoasă și mai talentată fată din sate, de care se cam știe că va fi aleasă de Dragon data următoare când magicianul vine să-și ia tributul. Agnieszka e împiedicată, are un temperament vulcanic și nu prea se pricepe la treburi casnice și e destul de invidioasă pe talentele prietenei ei.

Spre surprinderea absolut nimănui care citește cartea și care știe cum funcționează poveștile, Agnieszka ajunge să fie aleasă de Dragon și ajunge închisă în turnul lui, departe de toți cei dragi. Iar apoi lucrurile încep să se complice.

Cartea m-a distrat enorm. E ușurică, dar imprevizibilă, are umor și _în sfârșit protagonista are o prietenă bună care nu devine obiect de decor _când începe acțiunea. Magia e mișto creată, personajele au motive clare pentru care fac ce fac (în cazul sătenilor – de ce locuiesc aproape de un codru care vrea să-i distrugă) și proza curge bine. Nu e o carte perfectă (Agnieszka e uneori cam prea talentată la magie), dar e una simpatică.

La fel ca „Vassa și noaptea” de Sarah Porter, e inspirată din basme populare – în cazul de față, din unele poloneze, care seamănă ca atmosferă cu ce mai știm și noi. O recomand cu căldură. O găsiți, printre altele, și pe Nemira.ro sau pe emag.ro.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |