Roxana-Mălina Chirilă

Bitcoinul ca formă de artă

Tags:

Am un prieten care mi-a spus o chestie la mintea cocoșului: bitcoinul nu e o monedă reală, pentru că nu e susținută de nimic: nu se bazează pe o economie, nu se bazează pe resurse utilizabile. Plutește în aer, e speculă pură.

Nu e o monedă reală, nu poți fi plătit în bitcoin, nu-l poți folosi la piață. Iar monedele reale se bazează pe economie, pe faptul că sunt relativ stabile, iar schimbările lor depind de factori clari. Pică economia României? Pică și leul cu ea. bitcoinul nu se bazează pe nimic concret, nu există nimeni care să poată influența bitcoinul prin orice acțiune decât prin vânzarea sau cumpărarea lui.

Eu i-am răspuns: bitcoinul e o formă neintenționată de artă.

Tablourile sau sculpturile, de exemplu, nu au prețuri care să depindă strict de cât de mult material a intrat în ele, sau în funcție de cât de multă muncă a depus artistul pentru a le crea. Nu, prețul lor depinde de cât de mult își dorește cumpărătorul să le aibă, de cât de mult e dispus să dea pe ele. Cineva le creează, ne dau o stare, iar noi decidem dacă le vrem sau nu. Putem decide că un tablou are o valoare de o sută de dolari sau de un milion de dolari.

Aici, oamenii creează bitcoini, le dau o stare de bogăție (nu e același lucru cu bogăția reală, la fel cum faptul că plângi pentru că a murit un personaj favorit nu înseamnă că în mod real a murit cineva), iar valoarea bitcoinului depinde de cât suntem dispuși să dăm pe el.

Mai mult, dacă ar fi creat de un artist, bitcoinul s-ar încadra perfect în stilul de artă actual – genul de artă care te face să-ți pui întrebări, care are un scop mai degrabă filozofic și intelectual.

Aceasta nu este o monedă de schimb.

Sunt artiști care fac sculpturi din gunoaie, care desenează cu tuș chipul politicienilor pe bancnote pentru a vorbi de bani murdari, care preferă să se axeze pe idei, nu pe estetică. Bitcoinul e ca un fel de artă de același gen, dar creată neintenționat – structuri de date, aruncate pe internet, dorite pentru că sunt acolo, pentru că sunt greu de obținut (chiar dacă sunt fără valoare). Dacă ar exista un artist care să fi creat bitcoinul, ar putea spune:

Aceasta nu este o monedă de schimb. Aceasta este critica monedei pure. Este trădarea etichetelor, așa cum pipa lui Magritte era trădarea imaginilor. Cu Magritte, noi spuneam, „Aceasta este o pipă”, iar el zicea, „Nu, este o imagine. Nu o poți fuma.” Acum, noi vedem eticheta și o credem pe cuvânt la un nivel mai profund decât credeam imaginea; ne abandonăm în fața ei fără să judecăm. Trăim într-o lume virtuală, în care nu mai înțelegem conceptele de bază, așa că putem fi păcăliți când cineva pune etichete pe borcane goale.

Văd bitcoinul deci ca pe o formă de artă neintenționată, care momentan a ajuns din greșeală și cea mai valoroasă din lume. Pentru că în mod clar, nu e nimic în spatele ei, în afară de niște biți aranjați mai cu șpil.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |