Roxana-Mălina Chirilă

[9 ian] Cartea de azi: „Nu sperați că veți scăpa de cărți” de Umberto Eco și Jean-Claude Carrière

Jean-Claude Carrière este un regizor, scenarist și actor francez, care a primit Oscarul pentru întreaga carieră în 2014. Asta în cazul în care, ca și mine, v-ați uitat la titlu și v-ați întrebat cine o fi și el.

„Nu sperați că veți scăpa de cărți” (publicată în 2009) e de fapt o înregistrare a unei conversații între Jean-Claude Carrière și Umberto Eco (acesta din urmă e un italian care scrie enciclopedii cu fir narativ cărora le spune „romane”).

Tema de discuție care li s-a dat e, „Va muri cartea din cauza revoluției digitale?” Cei doi ajung repede la răspunsul „Nu”, după care divaghează înspre discuții despre istoria cărților, cum ajung anumite cărți să fie păstrate, iar altele să se piardă, cât de neimportant e dacă Shakespeare chiar și-a scris operele, plus anecdote personale sau povești despre biblioteci arse sau biblioteci în care cărțile trebuie apărate de găinațul de lilieci (liliecii nu sunt stârpiți, pentru că sunt utili la stârpirea carilor, care altfel ar roade cărțile).

Pe lângă faptul că m-am distrat citind-o și că anecdotele sunt interesante, cartea asta e interesantă și pentru că e o discuție între doi erudiți, ceea ce, conform standardelor românești, ar trebui s-o facă aproape de necitit. Însă Eco și Carrière sunt bătrâni la momentul înregistrării și sunt suficient de recunoscuți încât să nu mai simtă nevoia să demonstreze ceva. Sunt îndrăgostiți de cărți și ca obiecte, și din punctul de vedere al conținutului, așa că acum nu fac decât să discute despre ceea ce-i pasionează în cuvinte simple, ca între prieteni, amintind de asta și de cealaltă. Cu alte cuvine, e o discuție plăcută, chiar dacă densă ca informație, în care nimic nu e pompos sau spus complicat în mod intenționat.

„Nu sperați că veți scăpa de cărți” a fost publicată la noi la Humanitas și pare să se fi epuizat pe Libris.ro (și pe peste tot, de altfel). Probabil că mai există prin anticariate. Oricum ar fi, există încă în engleză pe bookdepository.com și pe Amazon.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |