Roxana-Mălina Chirilă

[10 ian] Cartea de azi: „Artemis Fowl” de Eoin Colfer

Artemis Fowl e un băiat de doisprezece ani care nu prea seamănă cu ceilalți copii de vârsta lui. În primul rând, e dintr-o familie putred de bogată, chiar dacă acum averea lor nu mai e ce a fost. În al doilea rând, e un geniu. Și în al treilea rând, e un infractor periculos.

„Artemis Fowl” a fost publicat în 2001, iar autorul Eoin Colfer (care are numele ăsta pentru că e irlandez) a primit câteva premii, a vândut o grămadă de cărți, a devenit cunoscut în întreaga lume și s-a apucat să scrie și alte volume.

Aici, Artemis Fowl reușește să confirme existența spiridușilor și obține cartea lor sfântă de la o zână bețivă care-și face veacul prin Vietnam. Fiind un geniu, reușește să descifreze cartea, se prinde care sunt obiceiurile spiridușilor și pune la cale un plan prin care să răpească unul, ca apoi să ceară o răscumpărare enormă pentru el.

Cartea e un fantasy în care creaturile fantastice s-au ascuns de omenire în subteran și și-au păstrat magia, însă s-au dezvoltat enorm și tehnologic. Au forțe de poliție, arme, transportoare către suprafață și tot tacâmul, fiind un fel de societate subterană paralelă cu a noastră, mai degrabă decât una atemporală în stil hippy – așa că în momentul în care Artemis Fowl vine cu tertipuri șirete, poliția fantastică poate să-l înfrunte pe picior de egalitate. În plus, Eoin Colfer are și un umor simpatic.

Cartea „Artemis Fowl” e disponibilă și în română pe eMag, Libris și în librării.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |