Roxana-Mălina Chirilă

[23 ian] Cartea de azi: „Casa veselă” de Alison Bechdel

„Casa veselă” a lui Alison Bechdel e un roman grafic (adică de benzi desenate) autobiografic publicat pentru prima oară în 2006. Povestea e, exact cum spune subtitlul, o tragicomedie de familie. Are momente amuzante, dar rămâi mai ales cu sentimentul unui mister nerezolvat niciodată în mod satisfăcător, al distanței emoționale față de familie, al încercării nereușite de a trece peste abisurile dintre oameni.

Alison Bechdel are o copilărie mai neobișnuită. Tatăl ei lucrează ca profesor de engleză, restaurator de case și director la pompe funebre, așa că-și petrece copilăria într-o casă grandioasă și printre oameni morți. E într-o familie de intelectuali reci, care au anumite așteptări de la ea, dar care nu încearcă s-o cunoască în profunzime, sau să se apropie sufletește de ea, așa că o mare parte din viața părinților și din trăirile lor interioare îi rămâne străină.

E o carte menționată des în categoria „literatură LGBT”, pentru că Alison Bechdel discută deschis despre orientarea ei și a tatălui ei – și ok, e o carte și despre cum e să descoperi că tatăl tău a avut un amant și cum abordezi problema propriilor tale dorințe. Dar mai ales, mi se pare o carte despre traumă, despre ce înseamnă să analizezi și să reanalizezi aceleași lucruri încercând să le descoperi sensul, să le rezolvi și să te împaci cu ele.

„Casa veselă” e disponibilă și ok tradusă în română pe eMag și Libris, iar în engleză e disponibilă cu livrare gratuită oriunde în lume pe Book Depository.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |