Roxana-Mălina Chirilă

[5 feb] Cartea de azi: „Eleganța ariciului” de Muriel Barbery

Într-o familie de intelectuali snobi francezi, fiica cea mică e prea inteligentă ca să nu observe impostura celor din jur – și, pentru că nu are experiență de viață, ajunge repede la concluzia că totul e deșertăciune și că singura cale de a scăpa sorții e să se sinucidă când împlinește 13 ani. Dar, înainte de asta, ține un jurnal în care notează orice o convinge că ar putea trăi.

În clădirea respectivă, care e plină de oameni bogați și snobi, portăreasa e o femei deosebit de cultă și rafinată, dar care s-a ferit mereu de ceilalți și acum preferă să citească singură și să se prefacă pe cât de proastă o crede lumea.

În ciuda rezumatului, „Eleganța ariciului” de Muriel Barbery e o carte foarte optimistă despre viață, despre bucuria lucrurilor mărunte, despre eleganță și despre presupunerile oamenilor. Ba chiar mă făcea să mă simt mai bine chiar și când eram deprimate. Nu prea are fir narativ, dar asta nu m-a deranjat deloc, ba dimpotrivă, am putut să mi-o păstrez pentru zile mai negre.

Eu, personal, am ascultat o versiune audio în engleză citită excelent de Barbara Rosenblat și Cassandra Morris, pe care o recomand cu drag. La noi, cartea a fost publicată la Nemira și poate fi cumpărată de pe site-ul lor în format fizic. E disponibilă și pe eMag sau Libris.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |