Roxana-Mălina Chirilă

[6 feb] Cartea de azi: „Harry Potter and the Methods of Rationality” de Eliezer Yudkowsky

Probabil că nu vă aduceți aminte de niciun film numit „Harry Potter și metodele rațiunii” și nici vreo carte din seria Harry Potter care să fie scrisă de un tip numit Eliezer, ceea ce nu e de mirare.

După cum ziceam pe 1 ianuarie, seria Harry Potter a fost atât de îndrăgită în întreaga lume și lumea a simțit atât de puternic dorința să interacționeze cu universul și personajele încât s-au scris sute de mii de povestiri despre Harry Potter, prietenii lui și universul magic creat de J.K. Rowling.

„Harry Potter and the Methods of Rationality” e una dintre cele mai populare povești scrise vreodată în universul Harry Potter. Autorul, Eliezer Yudkowsky, e un tip pasionat de știință și de gândire rațională și s-a gândit să povestească despre subiectele astea bazându-se pe seria originală a lui J.K. Rowling.

Bine, nu înseamnă că ar fi păstrat prea mult din atmosfera originală din seria Harry Potter, sau din personalitățile originale.

Micul Harry Potter-Evans-Verres, orfan de ambii părinți, e crescut de mătușa lui, Petunia Evans-Verres, și de unchiul lui, Michael Verres-Evans, care e profesor de biochimie la Oxford. A crescut citind tot ce-a prins în materie de știință și SF și, când ajunge la Hogwarts, vrea să aplice metoda științifică peste tot, ca să descopere cum funcționează magia. Asta în timp ce au loc tot felul de manevrări politice și clubul de duel din Hogwarts poartă bătălii de antrenament în locuri neobișnuite (în lac, de exemplu). Iar Voldemort e un individ mult mai rațional decât cel din cărțile originale și, pentru că Harry e prea pasionat de inteligență în detrimentul altor calități, are mult mai multe șanse de a-l atrage de partea lui.

Romanul e lung cam cât „Război și pace” de Tolstoi – primul capitol a fost postat în februarie 2010, iar ultimul, capitolul 122, în martie 2015. A strâns o grămadă de fani pentru că are umor, e plin de aventuri și e educativ. Nu e foarte realist și nici foarte profund (Harry nu pare un copil de 11 ani), dar e distractiv și are o grămadă de trimiteri la cărți SF.

„Harry Potter and the Methods of Rationality” se poate citi gratuit aici în engleză, aici în franceză, aici în rusă, aici în italiană. Aici există versiunea audio. Aici există și o listă de alte formate, cum ar fi .mobi și .epub.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |