Roxana-Mălina Chirilă

[10 feb] Cartea de azi: „Lecții de dans pentru vârstnici și avansați” de Bohumil Hrabal

„Lecții de dans pentru vârstnici și avansați” e (aproape) o singură propoziție, neterminată, în care un tip în vârstă delirează despre tinerețea lui, moarte, libidinoșenii și tot felul de chestii pe care bănuiesc că nu le poți înțelege decât dacă ai un fond cultural comun cu Bohumil Hrabal.

E greu de suportat, dar sunt șanse ca, dacă reușești să intri în ritmul delirului, să fie amuzantă și s-o citești relaxat în vreo oră.

Sunt șanse și mai mari să o arunci de perete, chit că e destul de scurtă și e un experiment destul de reușit – dacă e să citești un delir într-o singură frază, îl recomand pe ăsta. Ideile curg una din cealaltă, îți conturează viața unui personaj și ideile lui, epocile pe care le-a trăit, conceptele pe care le-a avut.

Am zis că în „Cartea de azi” voi recomanda cărți din mai multe motive, iar „Lecții de dans” e perfectă pentru două grupuri de oameni: cei care vor să citească experimente de genul ăsta și au un grad mare de toleranță (cum sunt eu) și cei care vor să reinventeze tehnicile de scris pentru că au impresia că pot revoluționa o artă care e în continuă evoluție de mii de ani. Bohumil Hrabal iese din tipare aici, la fel cum mulți au ieșit din tipare de-a lungul timpului – uneori experimentele sunt bune, dar literatura în general a evoluat altfel din motive destul de bune. Tinde să aibă în toate epocile chestii precum propoziții sau inteligibilitate pentru că, în general, asta ne dorim cu toții. Chiar dacă uneori citim și câte un delir sau altă nebunie.

Cartea e disponibilă pe eMag.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |