Roxana-Mălina Chirilă

[11 feb] Cartea de azi: „Fullmetal Alchemist” de Hiromu Arakawa

„Fullmetal Alchemist” e una dintre seriile mele favorite din toate timpurile. E o bandă desenată japoneză despre doi băieți foarte talentați la alchimie, ai căror tată a plecat când erau foarte mici și a căror mamă a murit nu mult după aceea. Din cauză că rămân singuri pe lume, încearcă să o readucă pe mama lor la viață cu ajutorul alchimiei, dar eșuează. Ed își pierde un braț și un picior. Al își pierde tot corpul și sufletul lui se prinde de o armură.

Împreună, încearcă să găsească o cale să repare răul pe care și l-au făcut, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să se înscrie în armată ca alchimiști de stat ca să aibă acces la informație și suficienți bani ca să-și continue studiile. Iar asta înseamnă că e automat implicat în probleme la un nivel destul de înalt, chiar dacă ar vrea să stea pe margine.

Povestea e foarte bine gândită – surprinzător de bine, dacă luăm în considerare faptul că a fost scrisă și publicată de-a lungul a zece ani și, când o recitești, descoperi că anumite indicii erau acolo de la bun început, dar le-ai interpretat greșit sau le-ai neglijat. Au loc tot felul de întorsături de situație, la care n-ai cum să te aștepți, dar pe care Hiromu Arakawa le pregătește cu grijă și talent.

Alchimia funcționează mai științific decât a funcționat vreodată în istoria reală și tot sistemul ei e fascinant. Lumea e superbă într-un stil destul de steampunk, cu niște influențe germane. Iar personajele îți rămân în minte la multă vreme după ce termini seria – de la protagoniștii care nu sunt deloc proști (dar Al se mai preface din când în când), la Mustang care vrea să ajungă să conducă țara și e pregătit de aproape orice pentru asta, la Izumi, care se poate bate corp la corp cu un urs, dar care spune despre ea că e doar o gospodină.

După Fullmetal Alchemist s-au creat două serii de animație (dintre care una are un soundtrack superb) și s-a făcut un film live action (despre care se spune că nu-i așa de bun).

Seria are 27 de volume și poate fi găsită integral pe Book Depository.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |