Roxana-Mălina Chirilă

[14 feb] Cartea de azi: „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Cred că n-am văzut librărie cu cărți în engleză care să nu aibă câteva romane de Jane Austen, de obicei în diverse ediții – mai elegante, de buzunar, cu coperți moderne, cu operele complete.

Motivul e că Jane Austen (1775-1817) a fost o scriitoare excelentă, ale cărei cărți stau în picioare și azi. Sunt, într-adevăr, romane despre dragoste și oameni care ajung să se căsătorească, dar sunt și critici ale societății în care trăia, cu observații asupra claselor sociale și ironii fine despre obiceiurile și modul de a gândi al oamenilor: „Este un adevăr universal recunoscut,” spune prima frază din „Mândrie și prejudecată”, „că un burlac, posesor al unei averi frumoase, are nevoie de o nevastă.”

(Și ar mai fi de zis și faptul că a abordat stilul indirect liber înaintea altor scriitori din epocă, că a scris realist, criticând romanele sentimentale și alte lucruri care țin de istoria literară și în care e mai bine să nu intru acum în detaliu.)

„Mândrie și prejudecată” e o poveste despre o fată cu patru surori dintr-o familie nu foarte bogată, a cărei întreagă mică avere va ajunge pe mâinile unui văr îndepărtat la moartea tatălui, lăsându-le pe drumuri. Pentru că singura cale reală de scăpare e căsătoria, mama fetelor vrea cu tot dinadinsul să le căsătorească cât de repede și să le vadă bine așezate la casa lor – iar când vine un burlac bogat în zonă, le scoate pe fete în lume în speranța de a-l convinge să pună ochii pe una dintre ele. Prietenul lui cel mai bun, un tip cinic și rece, e și el prin zonă, cu replicile acide mereu la îndemână, gata oricând să insulte haita de femeiuști ahtiate după avere.

Povestea e despre modul în care cresc personajele, despre modul greșit în care interpretează lumea din jurul lor, despre societatea în care trăiesc și care nu le acordă foarte multă libertate. – rămâne în picioare după atâta vreme și nu e de mirare că a fost ecranizată de o grămadă de ori, reinterpretată, că au existat tot felul de povești derivate mai mult sau mai puțin direct din cartea asta.

„Mândrie și prejudecată” poate fi cumpărată în cam orice limbă din cam orice librărie care se respectă, dar printre altele e și pe eMag sau Libris în română, sau într-o ediție ieftină sau una simandicoasă în engleză sau în engleză, gratuit, în format digital pe Project Gutenberg.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |