Roxana-Mălina Chirilă

[28 feb] Cartea de azi: „Ghidul autostopistului galactic” de Douglas Adams

„Seamănă cu Douglas Adams” cred că e chestia pe care am auzit-o cel mai des în ultimele zile (și ca afirmație, și ca întrebare), așa că a sosit și momentul „Ghidului autostopistului galactic”.

Douglas Adams a fost un povestitor și un scriitor care nu voia cu adevărat să scrie romane – legenda spune că atât de tare a tras de timp când scria „Ghidului autostopistului galactic” încât până la urmă s-au dus, i-au luat manuscrisul neterminat și l-au publicat așa. Iar asta explică de ce povestea nu se termină nicicum.

Însă Adams a fost scenarist – a lucrat un pic cu grupul de comedie Monty Python (a și apărut scurt în vreo două episoade de-ale lor), a fost implicat și în Doctor Who și nu numai. Iar „Ghidului autostopistului galactic” a început ca teatru radiofonic la BBC înainte să ajungă roman și, mai apoi, o „trilogie în cinci volume”.

Cartea e un SF comic-absurd, în care Pământul e pe cale să fie demolat pentru a face loc unui proiect intergalactic, iar Arthur Dent e salvat de la moarte de prietenul lui, Ford Prefect, care e un autostopist galactic extraterestru. Îl cheamă așa pentru că atunci când a ajuns pe Pământ a greșit specia dominantă a planetei și a vrut să se integreze purtând un nume des întâlnit.

Împreună, cei doi pornesc fără scop sau destinație prin galaxie, având tot felul de aventuri.

Cartea a fost publicată la un moment dat la editura Nemira – văd că acum nu mai e disponibilă, dar există în continuare în engleză pe Book Depository ca volum individual sau chiar și ca volum care cuprinde toate cele cinci cărți ale „trilogiei”.

Și dacă vreți ceva care să semne cu Douglas Adams… seria TV Doctor Who. E despre un extraterestru care se plimbă alandala prin univers și ia pământeni cu el. Și are umor absurd, britanic.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |