Roxana-Mălina Chirilă

[1 mar] Cartea de azi: „Războiul lumilor” de H.G. Wells

Avem o săptămână SF? Așa pare. Și pentru că e joi, va fi SF clasic.

H.G. Wells s-a născut în Anglia în 1866, adică în plină perioadă victoriană. A învățat binișor latină în școală, ceea ce nu are absolut nicio relevanță pentru cartea asta, și a mers la o facultate de științe unde a studiat biologia, ceea ce are foarte multă relevanță pentru cartea asta.

„Războiul lumilor” e o carte despre invazia marțienilor pe pământ și încercarea oamenilor din Anglia de a le face față, descrise de un martor ocular la evenimente, care are un stil destul de sec. Mi s-a părut interesant pentru că personajele, abordarea și o parte din lume par foarte actuale, dar se simte puternic lipsa de modalități de informare în masă (mai ales când lucrurile precum ziarele nu mai circulă). Nu știm cum reacționează sus-pușii din guvernul britanic sau casa regală la invazia extraterestră, dar simțim totul de la nivelul unui om de rând care fuge de moarte aproape sigură și urmărește totul încercând să priceapă ce se întâmplă.

Pe scurt, marțienii au o tehnologie atât de avansată încât sunt aproape invincibili. Bravii soldați englezi le fac cumva față o vreme cu diverse tertipuri, dar pierderile sunt enorme și lucrurile nu stau prea bine pentru omenire.

Cartea a fost adaptată de mai multe ori – printre altele, o adaptare radiofonică sub forma unui fals buletin de știri, creată de Orson Wells, care a rămas de pomină pentru că unii ascultători au crezut că erau știri reale.

Poate fi cumpărată în română de pe eMag sau Libris și în engleză în format fizic de pe Book Depository. Iar în engleză mai e disponibilă gratuit în format digital pe Project Gutenberg.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |