Roxana-Mălina Chirilă

[3 mar] Cartea de azi: „Transmetropolitan” de Warren Ellis

Pentru că sâmbăta recomand cărți mai ciudate și săptămâna asta a avut o temă SF, mi-am dat seama de un lucru: am citit în general ce era mai faimos în cadrul genului, fără să aung să descopăr ce era mai dubios.

Și pe urmă, tot scrollând între opțiuni, mi-am adus aminte de benzile desenate Transmetropolitan. Dacă nici seria asta nu e ciudată, atunci care să fie?!

Într-un viitor hiper-tehnologizat, jurnalistul Spider Jerusalem s-a retras din lume în creierul munților, s-a înconjurat de sisteme de apărare paranoice și trăiește ca un sălbatic. Însă vremurile bune se încheie brusc când editorul îi cere să-i trimită odată două cărți, după cum le era contractul – iar Spider e nevoit să se întoarcă în haosul secolului 23 ca să găsească ceva despre care să scrie. Și, ca un Hunter S. Thompson futurist, întoarce lumea cu susul în jos și scuipă venin către cei care o merită.

Detaliile dau uneori în absurd, mai ales în detalii precum conservele cu pudră de pui de balene sau de copii irlandezi, iar umorul e negru. Stilul e dur: droguri tehnologice, politicieni corupți, javre în fruntea cultelor – iar limbajul e pe măsură. Dur, fără pretenții de eleganță, potrivit perfect cu Spider care scrie și vorbește cu furie și fără pretenții de obiectivitate.

Seria a fost publicată la DC între 1997-2002 și are 10 volume. Poate fi găsită pe Book Depository – aici e primul volum din zece, dar există și o ediție de lux care cuprinde câte trei volume dintre cele originale (momentan, au fost publicate două volume din ediția de lux).


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |