Roxana-Mălina Chirilă

[10 mar] Cartea de azi: „MW” de Osamu Tezuka

Când am început să citesc benzi desenate japoneze, am început să caut și liste cu autorii importanți din domeniu. Adică, ok, nu am nimic împotriva seriilor pentru adolescenți, dar eram curioasă care sunt cărțile considerate mai importante la ei.

N-a trebuit să caut mult până am auzit de Osamu Tezuka, care scosese o serie numită „Astro Boy”, desenată într-un stil foarte copilăros. N-am găsit-o, dar nici n-am căutat-o prea tare. Am descoperit și că avea ceva benzi desenate despre Buddha, pe care iar nu le-am prea găsit (și, când am găsit câte ceva, nu mi-am dat seama care volum din serie era; probleme, probleme) și nu m-am putut decide dacă vreau să mă arunc cu capul înainte și să cumpăr o serie întreagă de un autor de care nu știu dacă-mi place.

Așa că, până la urmă, primul volum de Osamu Tezuka pe care am ajuns să-l citesc a fost „MW” (publicată inițial în 1976-1978), în ideea că nu exista un al doilea volum în serie și că puteam decide dacă-mi place Tezuka. În plus, „MW” e o bandă desenată pentru un public matur – „a chilling picaresque of evil”, mi-a spus descrierea.

Pe o insulă are loc un accident, care face un gaz toxic să se reverse asupra insulei, ucigând aproape întreaga populație, în afară de doi băieți care se află la o înălțime prea mare ca să fie afectați complet. Guvernul mușamalizează totul cât se poate de repede, dar băiatul mai tânăr, Yuki, rămâne cu sechele și își pierde orice urmă de moralitate. După mulți ani, e un criminal fără scrupule și un maestru al deghizării, pe care prietenul lui, celălalt băiat cu care fusese pe insulă, nu reușește să-l oprească (nu că ar încerca prea tare).

Povestea are momente extreme, în care nu-ți vine să crezi ce ai citit – Yuki e complet psihopat și plăcerea lui de a face rău e de ne-egalat. Dar Tezuka dă niciodată cu totul în absurd, ci reușește cumva să se mențină la marginea zonei de thriller/horror.

„MW” se poate cumpăra în engleză, în format fizic de pe Book Depository.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |