Roxana-Mălina Chirilă

[12 mar] Cartea de azi: „Minunata familie Marvel” de Brian Selznick

„Minunata familie Marvel” e o carte care începe cu vreo 400 de pagini de desene în creion. Nu sunt benzi desenate în sensul clasic – personajele nu spun replici, iar când povestea are nevoie de detalii dincolo de ce pot spune niște simple imagini, completează informațiile cu articole din ziare.

Povestea din desene e despre un băiat din secolul 18, Billy Marvel, care supraviețuiește unui naufragiu pe mare și ajunge în Londra, unde își face un rost pe lângă un teatru. Într-o zi, găsește un bebeluș abandonat și îl crește, iar acesta devine un mare actor, care se căsătorește și întemeiază practic o dinastie de actori celebri.

Însă, când saga familiei ajunge la 1900, desenele se opresc și începe povestea scrisă despre un băiat din 1990 care a fugit de la internat și a venit să-l caute pe unchiul lui, despre care nu știe decât că există și că locuiește la o anumită adresă în Londra. Când ajunge la casa acestuia, vede că unchiul trăiește într-o casă aranjată ca în vremuri de demult și încearcă să afle de ce – și ce e cu familia Marvel, despre care tot află pas cu pas și despre care are senzația că e povestea familiei lui.

Brian Selznick nu spune o poveste fără cusur, dar o spune bine. Singura problemă reală pe care am avut-o cu volumul în română e că uneori nu poți să vezi foarte bine ce e în centrul unei imagini de două pagini și trebuie să te chinui să tragi de pagini ca să înțelegi despre ce e vorba acolo.

Cartea e disponibilă pe eMag, Libris și, în engleză, pe Book Depository.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |