Roxana-Mălina Chirilă

[13 mar] Cartea de azi: „Vampirul de pe Strada Sforii” de Sergiu Someșan

Odată ca niciodată, pe când eram la un târg de carte, voiam să trec pe la standul editurii Datagroup ca să văd dacă reușesc să-l întâlnesc pe viu pe Vlad B. Popa, care are niscaiva cărți publicate la ei și despre care știam că mai vinde la stand.

Eh, Vlad nu era, dar am nimerit acolo fix când începea o lansare de carte a unui autor pe care nu-l prea știam, dar care m-a invitat foarte prietenos să rămân. N-am avut inima să-i spun că nu pe el îl căutam și, în afara faptului că nu știu niciodată cum să mă port în situații neprevăzute și că mă apucă uneori o semi-panică existențială (CE FAC CU MÂINILE?!), n-aveam niciun motiv să nu stau.

A fost o încurcătură grozavă, pentru că Sergiu Someșan tocmai își lansa „Vampirul de pe Strada Sforii”, o carte polițistă cu un dram de supranatural a cărei acțiune se petrece în Brașov. Au loc trei crime pe cea mai îngustă și turistică străduță din zonă, iar poliția locală muncește din greu să rezolve misterul. Însă ancheta înaintează greu, așa că până la urmă primesc ajutor de la Malamut, Pisică și Spiridon, detectivi sosiți din București și care au metode ceva mai neconvenționale.

Sergiu Someșan are o calitate care, din punctul meu de vedere, îi spală orice păcate scriitoricești: simți că într-adevăr îi place să spună povești. Mai mult, are un dram de absurd, care face să fie absolut în regulă orice trăsnaie care se întâmplă. Are un stil dinamic, nu pune foarte mult accent pe descrieri (nici n-ar avea unde să le înghesuie prea tare: cărțile lui sunt mult prea scurte pentru pagini ca-n literatura clasică) și învârte ideile în fel și chip până-ți smulge un zâmbet.

„Vampirul de pe Strada Sforii” e disponibil pe eMag, Librarie.net și pe site-ul Datagroup.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |