Roxana-Mălina Chirilă

[17 mar] Cartea de azi: „Unchiul Oswald” de Roald Dahl

Roald Dahl e cunoscut în general pentru cărțile lui excelente pentru copii, dar ce se știe mai puțin e că într-o vreme scria și pentru Playboy. „Unchiul Oswald” e din zona literaturii pentru adulți, chiar dacă titlul nu sugerează asta.

Romanul e prezentat ca un extras dintr-un jurnal al unchiului Oswald, pe care nepotul se lasă înduplecat să-l publice, pentru că fanii aventurilor incredibile ale unchiului o cer cu insistență.

Oswald e un mizantrop genial, un tip care vrea tot ce e mai bun în viață și are tot felul de idei lipsite de scrupule ca să devină bogat. În tinerețe, descoperă că există un afrodisiac extrem de puternic, făcut dintr-un anumit tip de gândac, și care poate înnebuni pe oricine de dorință. Se duce să investigheze problema și, după ce descoperă că efectele sunt exact cele scontate, pornește o afacere cu afrodisiace și pornește în aventuri absolut nebunești.

„Unchiul Oswald” se axează pe umor, nu pe scene grafice (care de obicei dau într-un absurd incredibil).  Acuma, dacă umorul e bun sau nu rămâne de discutat (și sunt unele părți un pic repetitive), dar Dahl reușește cumva să spună o poveste cu o temă pornografică într-un fel care are o grămadă de perdele și mult absurd.

Cartea e disponibilă în română pe eMag și Libris, iar în engleză pe Book Depository și, ați ghicit, Amazon.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |