Roxana-Mălina Chirilă

[18 mar] Cartea de azi: „Maus” de Art Spiegelman

„Maus” e o poveste despre Holocaust. Mai exact, e povestea reală a unui supraviețuitor al Holocaustului, spusă de fiul său, Art Spiegelman, sub formă de benzi desenate.

Publicată pentru prima oară în foileton în 1980, seria „Maus” a fost până la urmă preluată de o editură mare și reunită într-un volum (iar apoi și într-un al doilea volum), care a avut un succes răsunător – pe bună dreptate, de altfel.

Spiegelman spune povestea tatălui său cu delicatețe și o desenează simplu, dar sugestiv: evreii sunt reprezentați ca șoareci, iar naziștii ca pisici – însă personalitățile lor nu sunt deloc schimbate pentru a fi mai amuzante sau animaliere. Spiegelman urmărește viața părinților de dinainte de Al Doilea Război Mondial, de-a lungul lui și până la Auschwitz, când cei doi fac tot ce pot să supraviețuiască.

Însă există și o poveste care se desfășoară în prezentul sfârșitului anilor ‘70, când Spiegelman își intervievează tatăl și se străduie să spună o povese despre o istorie pe care el nu a prins-o, dar care a planat și deasupra lui.

E o carte tristă, dar puternic spusă, care își merită renumele ca una dintre cele mai bune benzi desenate.

E disponibiă pe eMag și Libris în română și pe Book Depository în engleză.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |