Roxana-Mălina Chirilă

[19 mar] Cartea de azi: „Casa spiritelor” de Isabel Allende

Isabel Allende (nepoata dictatorului Salvador Allende din Chile) a publicat „Casa spiritelor” prima oară în 1982 și a avut un succes răsunător cu ea, care a transformat-o în scriitoare de profesie. Lumea o compară des cu G.G. Marquez, ceea ce mă face să-mi doresc enorm ca, dacă public vreodată ceva, să nu mă înscriu _atât _de puternic într-un curent încât să-mi repete lumea timp de 35 de ani că scriu ca altcineva.

„Casa spiritelor” e o poveste inspirată din cea a familiei lui Allende, dar puternic romanțată și cu elemente de realism magic. În urmă cu vreo sută de ani, într-o familie destul de bogată, există două fete: Clara cea visătoare și supranatural de frumoasa Rosa, râvnită de toți. Clara are puteri paranormale; uneori poate fi văzută levitând, alteori poate prevedea viitorul, de exemplu când își dă seama că cineva din familie va muri accidental (și astfel dispare Rosa din peisaj, otrăvită din greșeală de cineva care voia să-l ucidă pe tatăl ei).

Însă realismul magic e doar o parte din peisajul plin de politică și violență în care trăiește familia vreme de trei generații, desprinzându-se încet din trecutul supranatural și îndreptându-se spre realismul vieții în prezent (cu mici excepții când Clara are ceva de zis).

E o carte interesantă, care văd că încă mai e citită și la atâta timp după publicare. S-a făcut și un film după ea, de care n-a auzit mai nimeni deși a fost făcut cu mari actori, probabil pentru că a fost făcut de europeni (nici eu nu l-am văzut).

„Casa spiritelor” e disponibilă pe eMag și Libris.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |