Roxana-Mălina Chirilă

[8 apr] Cartea de azi: „Hristos răstignit din nou” de Nikos Kazantzakis

Nikos Kazantzakis, pe care l-am mai recomandat cu „Zorba grecul”, e un scriitor grec care a trăit între 1883-1957. Dacă țin minte bine ce zicea în autobiografia lui, în tinerețe voia să devină călugăr ortodox, dar a fost trimis să mai trăiască înainte să se alăture mănăstirii – și nu s-a mai alăturat deloc. La bătrânețe a decis să scrie romane în schimb, ceea ce e excelent.

Însă se simt temele creștine prin anumite scrieri ale lui – evident, „Hristos răstignit din nou” (roman publicat în 1954) are o astfel de temă, evident.

Într-un sat contemporan în care trăiesc greci (și câțiva turci), preotul vine cu o idee grozavă: să pună în scenă patimile lui Hristos. Se aleg câțiva oameni perfecți pentru rolurile lor – cum ar fi o văduvă care e și prostituata satului și care ajunge să joace rolul Mariei Magdalena, sau un tânăr păstor care ajunge să-l întruchipeze pe Hristos.

Pe măsură ce trece timpul, viețile oamenilor din sat ajung să se confunde din ce în ce mai tare cu cele ale personajelor lor, pe fundalul unor probleme cu niște refugiați dintr-un sat atacat de turci, care mor de foame în apropierea satului.

Kazantzakis scrie foarte bine – simți atmosfera satului de greci, personajele sunt credibile, cu toate viciile, răutățile și slăbiciunile lor, iar povestea te prinde, pentru că deși _tema _e religioasă, e povestită ca o întâmplare cât se poate de concretă.

Cartea e disponibilă în română pe eMag și pe Libris.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |