Roxana-Mălina Chirilă

[10 apr] Cartea de azi: „A Slip of the Keyboard” de Terry Pratchett

Terry Pratchett e cunoscut mai ales pentru seria de „Discworld”, despre o lume sub formă de disc aflată pe spatele a patru elefanți care stau pe carapacea unei țestoase ce înoată prin spațiu. Însă înainte să fie scriitor de ficțiune, a fost jurnalist – iar la un moment dat a fost angajat la o centrală nucleară să se ocupe de tot ce ținea de contactul cu presa pentru ei.

„A Slip of the Keyboard” e o colecție de texte de non-ficțiune scrise de el de-a lungul timpului. Există o poveste acolo despre cum au pierdut niște pietricele radioactive pentru că cineva le-a aruncat la budă și a tras apa după ele, ceea ce a dus la o mică criză în care cei care se ocupau de centrală refuzau să se bage _la propriu _în rahat ca să caute pietrele, iar cei care se ocupau de deșeuri umane erau speriați la culme de ideea că aveau pe mâini și deșeuri radioactive.

Mai sunt și alte povești despre viața lui, despre convenții și fani – și, bineînțeles, despre Alzheimer, boala din cauza căreia a murit până la urmă în 2015.

Terry Pratchett a fost un om cu mult umor, care avea puterea să vadă până în inima problemelor și să le spună pe nume. Și a fost genul de om care a demonstrat că poți să fii foarte supărat pe multe lucruri urâte din jur, dar să fii în același timp și genial, și o inspirație pentru alții, și să trăiești viața din plin.

Cartea e disponibilă pe Book Depository și pe Amazon.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |