Roxana-Mălina Chirilă

[13 apr] Cartea de azi: „Scrisori din Cipangu”

„Scrisori din Cipangu” e un volum de povestiri scurte despre Japonia, scrise de Mirona Bengescu, Maria Grăjdian, Irina Holca, Elena Lulea Kase, George Moise, Alexandra Mustățea, Raluca Nagy, Roman Pașca, Monica Tamaș, Carmen Săpunaru Tămaș, Sabina Yamamoto, Horea Sibișteanu, Deea Avram și Radu Leca. Ceea ce cred că explică de ce n-am trecut autorii în titlul postării.

Dacă nu mă înșel, toți autorii au avut o experiență direct cu Japonia – au mers acolo pe perioade lungi, au descoperit-o în contextul vizitelor și al muncii, al prieteniilor legate pe termen lung și al studiului. Au stiluri diferite, mai multă sau mai puțină experiență în ale scrisului și abordează teme diferite în moduri diferite. Unele sunt povestiri despre șoc cultural, altele ajung aproape în zona de noir, unele descriu părțile frumoase și exotice ale țării, altele ajung în zona întunecată a Japoniei.

Chiar dacă temele nu sunt deloc unitare și poveștile diferă mult între ele, volumul e surprinzător de ușor de citit și chiar mai bun decât mă așteptam să fie când l-am primit. Nu e o capodoperă a literaturii universale, dar se simte că intenția autorilor a fost să ne spună povești care chiar ne-ar distra.

Volumul „Scrisori din Cipangu” se poate cumpăra de pe eMag și Libris.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |