Roxana-Mălina Chirilă

[14 apr] Cartea de azi: „Arhivista Wasp” de Nicole Kornher-Stace

Sunt cărți care-mi plac destul de mult, dar pe care mă mir că le mai citește și altcineva în afară de mine. Sunt mai ciudate, nu funcționează ca la fel ca majoritatea poveștilor și nu prea mi se par, neapărat, pe gustul publicului larg.

„Archivist Wasp” de Nicole Kornher-Stace e una dintre cărțile astea, așa că, atunci când am dat de „Arhivista Wasp” într-o librărie din Brașov, am rămas uimită că există măcar încă două persoane din România au citit cartea asta (eu, cine-o fi tradus-o și cine-o fi redactat-o). Pe copertă zice că e „New York times bestseller”, dar o fi fost bestseller într-o săptămână foarte lentă.

Într-o lume post-apocaliptică, există un sat în care există o Arhivistă, care e încarnarea unei zeități – sau cel puțin, așa i se spune. Treaba ei e să prindă fantome, să le studieze și să le ucidă (sau, uneori, să le folosească pentru diverse scopuri magice). Nimeni n-o place, dar toți au nevoie de ea, iar ea e suficient de dură încât să nu fie genul de personaj cu care empatizezi în vreun fel.

E a multa dintr-o serie lungă de Arhiviste – iar ca să-și obțină postul, a trebuit s-o ucidă pe cea de dinaintea ei. În fiecare an, trebuie să lupte cu o posibilă nouă Arhivistă care vrea să-i ia locul și s-o ucidă sau să fie ucisă de ea – dacă o ucide, trebuie să-și împletească părul cu cel al fetei moarte, așa că, cu fiecare an care trece, e din ce în ce mai împovărată și îi e din ce în ce mai greu să câștige.

Nu e o carte pentru toată lumea – nu răspunde la foarte multe întrebări, nu creează o lume completă, nu are personaje simpatice. În schimb, e excelent scrisă, stranie și memorabilă.

„Arhivista Wasp” e disponibilă pe eMag și Libris în română (încă mă miră că E disponibilă în română) și pe Book Depository și Amazon în engleză.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |