Roxana-Mălina Chirilă

[15 apr] Cartea de azi: „In His Image” de Whit Merule

A fost odată ca niciodată o vreme în care mă uitam mai mult la seriale, iar unul dintre acelea era interminabilul „Supernatural” (a ajuns la sezonul 13; încă fac noi episoade, eu cred că am rezistat până pe la sezonul 8 sau 9). Pentru că mă distrau personajele, am făcut ce mai fac uneori și am dat o căutare după fanfiction bazat pe „Supernatural”. Sau poate a început să-mi recomande o prietenă fanfiction bazat pe „Supernatural”, nu mai știu.

Ideea e că am dat peste „In His Image”, un fanfic de cam 150.000 de cuvinte (să zicem vreo 500 de pagini) scris de o tipă specializată în istorie medievală. Povestea începe după ce moare Gabriel (arhanghelul) în sezonul 5 – e readus la viață de Kali și, ca de obicei în „Supernatural”, Apocalipsa așteaptă după colț.

Din păcate, sunt sigură că e genul de roman care e de neînțeles pentru cei care nu știu serialul. Însă Whit reușește să facă câteva lucruri chiar mișto, așa că le povestesc aici.

Gabriel se plimbă de-a lungul istoriei, chinuit de faptul că nu mai e înger, și întâlnește personaje faimoase, ca Margery Kempe, Casanova sau un arhiepiscop din Canterbury. Whit are grijă să prezinte pe scurt locul și persoanele implicate la începutul capitolelor.

The Book of Margery Kempe is the earliest surviving autobiography to be written in English. Margery, who always speaks of herself in the third person, led a turbulent life, and opens her story with the madness and spiritual crisis that followed the difficult birth of her first child. A vision of Christ returns her to her senses, and from that day onwards she frequently sees or hears Christ and the music of Heaven in her mind, and devotes herself entirely to him.

Dar chiar dacă pornește de la presupunerea că nu știm cine sunt oamenii, are încredere în cititori și nu se teme să scrie o parte din dialogurile din trecut sunt purtate parțial în limbile de la vremea respectivă (cu traduceri dacă ții mouse-ul peste ele). Din întâlnirea cu Kempe:

And she knew him for an angel.

And she stretched out her hand to him, and she asked, “Wher arn thi wengys?”

Then the angel said, “My wengys arn brokyn, Margery Kempe. Brent owt by the Mornyng Ster.”

And she was filled with wonder, and she said, “Schewe hem onto me.”

Then the angel looked troubled, like a man who has lost his way, and said to her, “Ther is nothyng to schewe.”

And she was moved to ask again, and so she said again, “Schewe hem. ”

Dar nu e doar o poveste istorică – în ciuda capitolelor din trecut, o mare parte din acțiune se petrece în prezent. „In His Image” e un tur de forță în care cam totul stă în picioare, în care Whit are grijă să nu copleșeacă cu detalii istorice, să se axeze pe povestea de acum, să nu aibă întâlniri cu oameni remarcabili doar de dragul de a avea întâlniri cu oameni remarcabili. Face să pară ușor amestecul dintre acțiune și mici detalii istorice și nu pare niciodată să se forțeze ca să scrie, ci pare să dea mai departe ce a distrat-o pe ea, inclusiv imagini din manuscrise medievale care mergeau adăugate în context.

Există și una bucată fir narativ de dragoste între protagoniști (îl considerăm pe Gabriel protagonist în acest caz), pentru că de ce nu.

Practic, Whit a profitat de propriile ei cunoștințe, de stilul alert și plin de acțiune din fanfiction, de veșnica Apocalipsă iminentă din Supernatural, de posibilitățile oferite când scrii cărți pe net, nu pe hârtie (link-uri, imagini, text nou care apare când ții mouse-ul peste ceva) și a scos o poveste bună din toate astea. Ceea ce e ceva.

„In His Image” se poate citi pe Ao3.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |